Iohannis, la finalul şedinţei CSAT: Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova UPDATE

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a avut loc, marţi, la Palatul Cotroceni, s-a încheiat după două ore de discuții. S-au dezbătut subiecte precum strategia de acțiune, pe termen mediu și lung, privind relația României cu Republica Moldova și planul de întrebuințare a forțelor armate ale României care se trimit la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.
Iulian Tudor
29 nov. 2016, 09:24
Iohannis, la finalul şedinţei CSAT: Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova UPDATE

UPDATE Declaraţiile făcute de Klaus Iohannis, la finalul şedinţei CSAT:

Au fost dezbatute teme importante care priveste probleme de securitate nationala, stabilindu-se o serie de masuri pentru consolidarea acesteia. Temele incluse pe agenda si suspuse analizei CSAT sunt in deplina concordanta atat cu programul de activitate al Consiliului, cat si cu problematicile de actualitate interna si internationala.

– Am avut pe agenda CSAT adoptarea unei strategii pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova. Am spus in septembrie, cand am inclus prima data pe ordinea de zi a CSAT aceast tema in forma noua si reiterez si acum, ca este o relatie extrem de importanta pentru noi, relatia dintre Romania si Moldova, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila. Strategia este un plan de actiuni privind abordarea strategica a relatiei Republicii Moldova cu Romania, care pleaca de la evaluarea cat mai realista a stadiului acestei relatii, in contextul european si international complicat pe care il cunoastem, inclusiv in urma evolutiilor recente care au avut loc in Republica Moldova.

– Obiectivul nostru strategic, asa cum este reflectat, in acest plan pe care l-am adoptat astazi, este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE si a conectarii proeuropene a Chisinaului, cu institutii puternice, o democratie solida, proces in care Romania trebuie sa joace rolul principal.

– Responsabilitatea pentru atingerea acestui obiectiv nu revine doar Romaniei. Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principala a Republicii Moldova, care va trebui sa isi consolideze angajamentul proeuropean prin continuarea in mod accelerat a procesului de implementare a reformelor structurale. Va fi creat un grup de lucru interinstitutional, sub coordonarea Admnistratiei Prezidentiale, care va incepe sa lucreze in cel mai scurt timp.

Un alt moment important in cadrul sedintei de astazi a fost reprezentat de analiza si aprobarea fortelor armate ale Romaniei, care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni in afara teritoriului Romaniei, in 2017. Fortele puse la dispozitie de MApN cuprind 1.688 de militari. Comparativ cu 2016, numarul a crescut cu 507. Din cei 1.688 de militari propusi pentru a indeplini misiuni in afara tarii in 2017, 1.039 pot fi desfasurati efectiv in cadrul misiunilor, iar alti 649 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin. In acelasi context, MAI va pune la dispozitie, in 2017, pentru misiunile UE, OSCE, NATO si ONU, 1.527 de jandarmi si politisti.

Un punct important pe ordinea de zi a sedintei CSAT l-a reprezentat aprobarea planului national de prioritati informative pentru 2017, documente care releva principalele categorii de riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale si care are ca scop planificarea a activitatii de informare.

Membrii Consiliului au fost informaţi şi cu privire la Evaluarea anuală privind Planul de Implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, pentru intervalul septembrie 2015 – septembrie 2016. Au fost relevate priorităţile conceptuale şi legislative, respectiv măsurile sau acţiunile pentru operaţionalizarea Strategiei, pe următoarele dimensiuni strategice: apărare, ordine publică, informaţii/contrainformaţii, dimensiunea economică şi energetică, diplomatică, managementul situaţiilor de criză, educaţie, sănătate, social, demografie şi patrimoniu. Această evaluare va fi înaintată Parlamentului, alături de Raportul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2016.

– Doresc să subliniez că au fost depuse eforturi consistente pentru revizuirea cadrului legislativ în domeniul securităţii naţionale, fiind elaborate, actualizate şi operaţionalizate documente de planificare a apărării şi strategii, cele mai importante fiind: Ghidul Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării 2015-2019, Carta Albă a Apărării, Strategia Militară a României, Strategia Naţională de Ordine şi Siguranţă Publică 2015-2020, Strategia Serviciului Român de Informaţii 2015-2019″, a spus Iohannis, la finalul şedinţei trimestriale a CSAT.

–––––––––––––––––––––––-

Pe ordinea de zi a ședinței conduse de președintele Klaus Iohannis au mai figurat teme referitoare la: măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancțiuni instituite pe plan internațional (octombrie 2015 — septembrie 2016), planul național de priorități informative pentru anul 2017, stadiul implementării Strategiei naționale de apărare a țării pentru perioada 2015-2019 și programul de activitate al CSAT pentru anul 2017, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ultima ședință a CSAT a avut loc pe 27 septembrie.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Locul de muncă din România de la stat unde angajații lucrează doar patru luni, dar sunt plătiți pentru tot anul. Cu ce se ocupă în restul timpului
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
O cunoscută jurnalistă demisionează. Îl acuză pe Călin Georgescu
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Adio, maestre! E doliu național după moartea unui adevărat geniu: A fost un gigant şi un om rar
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
BAT, printre ele 16 companii globale recunoscute ca Angajator de Top în 2025
MediaFlux
ARME NUCLEARE pentru UCRAINA de la UE! ANUNȚ BOMBĂ venit din NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin