Pe agenda şedinţei CSAT se află mai multe subiecte, între care participarea la misiunea UE în Mali, strategia de securitate cibernetică, privatizarea CFR Marfă, raportul activităţii instituţiilor statului care au gestionat criza ostaticilor din Algeria de la complexul In Amenas.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii figurează măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional, precum şi realizarea, în cadrul NATO, a unui plan de contingenţă pentru România.
Membrii Consiliului vor discuta şi despre participarea forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2013, despre planul multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, precum şi despre participarea României la misiunea Uniunii Europene de instruire în Mali în anul 2013.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat, vineri, că România ar putea trimite zece militari în Mali, propunerea urmând să fie supusă aprobării CSAT. „România, ca ţară NATO şi ca ţară a UE, are angajamente luate şi îşi va îndeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marţi, CSAT. Preşedintele a anunţat că va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire şi la nivel de ofiţeri de stat major. Dacă cei de la CE şi UE vor considera că trebuie să sprijinim tehnic şi logistic operaţiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marţi, după şedinţa CSAT”, a spus Duşa.
Preşedintele Traian Băsescu declara, miercuri, că România va fi solidară cu Franţa, „dar dacă cineva ne vede trimiţând trupe luptătoare în Mali se înşală”, şeful statului precizând că ţara noastră poate asigura instructori sau materiale pentru armata statului african.
Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT mai figurează proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Traian Băsescu înaintea şedinţei CSAT va discuta despre bugetul UE în ceea ce priveşte România, precizând că obiectivul României e să piardă cât mai puţin din suma convenită iniţial de 48 de miliarde euro.
În plus, premierul a susţinut că va conta pe „experienţa de negociator” a lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte negocierea din Consiliul European.
„Sunt o serie de subiecte pe care le-am discutat şi eu ieri cu cei doi preşedinţi (…) şi pe care le discut cu preşedintele astăzi deoarece va merge preşedintele la Consiliu şi, dincolo de sprijinul tehnic, de sprijinul politic, mă bazez pe domnul preşedinte Băsescu şi pe experienţa sa de negociator să obţină cât mai mulţi bani pentru România”, a mai declarat Ponta.