Premierul Victor Ponta şi şeful STS, Marcel Opriş, au prezentat duminică, în şedinţa CSAT, în contextul în care şeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.
Imaginile date publicităţii de Administraţia Prezidenţială de la începutul şedinţei îl arată pe vicepremierul Gabriel Oprea prezentând raportul Guvernului. La finele prezentării, Traian Băsescu l-a întrebat pe Ponta: „Vi-l asumaţi în totalitate, domnule premier?”
Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbuşit pe 20 ianuarie în zona Beliş, Pasul Ursoaia. În aeronavă se aflau şapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofiţer-student Aurelia Ion şi medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir şi Pavel Constantin Pivniceru.
Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Citeşte şi Familia Aurei Ion vrea să dea STATUL ROMÂN în JUDECATĂ VIDEO
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Autorităţile şi-au pasat responsabilitatea în legătură cu durata foarte lungă necesară localizării epavei şi, implicit, a operaţiunilor de salvare a victimelor.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma accidentului, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.
Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.
Premierul a acuzat STS, într-o postare pe Facebook, că nu şi-a făcut treaba în cazul accidentului aviatic. „Păcat că, în timp ce se munceşte non-stop pentru protejarea oamenilor de efectele viscolului, sunt mulţi talibani care au dat drumul la maşinărie pentru protecţia lui Opriş în fruntea STS! De ieri dimineaţă aceştia au o singură grijă: să umple media de manipulări şi dezinformări, pentru ca lumea să uite că STS nu şi-a făcut treaba!”, a scris Ponta pe Facebook.
Şeful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat, recent, că a ştiut locul unde s-a prăbuşit avionul în Munţii Apuseni „aproape exact la ora 21.00”, în baza unor informaţii primite de la ROMATSA, „datorită unui avion care zbura de la Cluj spre Bucureşti şi care a trecut pe deasupra locului accidentului”.
Întrebat dacă a făcut tot ceea ce trebuia în seara accidentului aviatic, şeful STS Cluj a spus că, din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, „într-un sistem de urgenţă nu se poate acţiona decât în baza unor proceduri foarte stricte”.
„Procedurile au fost respectate de la ‘A’ la ‘Z’, fără niciun fel de problemă”, a precizat Rus.
Tot în urma accidentului, fostul ministru liberal de Interne Radu Stroe a demisionat din funcţie după ce a declarat că la MAI nu s-a organizat celulă de criză şi că regretă că tragedia a avut loc în mandatul său.