Şedinţa CSM a fost una tensionată în condiţiile în care judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a criticat numirea lui Lucian Netejoru în funcţia de şef al Inspecţiei Judiciare.
„Din punctul meu de vedere, nu s-au respectat dispoziţiile regulamentare şi legale. Comisia de concurs nu are temei regulamentar sau legal să impună barem şi să impună notă minimă şi să impună subcriterii unor criterii stabilite de regulament. (…) Noi, membrii CSM, am stabilit cele cinci criterii de evaluare a candidatului. Din cele cinci, comisia de concurs, fără a avea acest drept în actul secundar, a stabilit cinci subcriterii la toate criteriile regulamentare. De ce nu aţi stabilit şase sau de ce nu aţi stabilit patru? Stabilirea acestor subcriterii a făcut astfel încât nota minimă pentru fiecare criteriu să nu poată fi mai mică de 5 şi nota cumulată să nu fie mai mică de 20”, a explicat Mateescu, în şedinţa Plenului CSM, citat de Agerpres.
El a adăugat că 55% dintre judecătorii cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară au fost „spălaţi” de către Justiţie.
„Mi-ar fi plăcut foarte mult să se antameze mai apăsat, mai asumat, chestiunea statistică foarte gravă din cadrul Inspecţiei cu referire la acţiunile disciplinare formulate împotriva judecătorilor. 55% judecătorii trimişi în judecată disciplinară în anul 2017 au fost ‘spălaţi’ – cum li se spune în presă -, s-a constatat de Justiţie, de Secţia pentru judecători sau de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că acţiunile disciplinare nu sunt întemeiate”, a precizat judecătorul.
Lucian Netejoru a obţinut încă un mandat la şefia Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat pe 28 martie de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind unicul concurent. Lucian Netejoru a obţinut postul de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim de 100 de puncte.
Primul mandat al lui Lucian Netejoru la Inspecţia Judiciară s-a încheiat pe 1 septembrie anul trecut, însă din acel moment, el a condus instituţia ca interimar.
Al patrulea punct de pe ordinea de zi a şedinţei plenului îl reprezintă organizarea concursului pentru numirea în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din cadrul Parchetului General, după ce actualul şef, Gheorghe Stan, a fost numit judecător la CCR.
Discuţia va avea loc după ce Camera Deputaţilor a votat, în urmă cu o săptămână, pentru numirea lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României. Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi, detronându-i pe Ioan Cupşa, propus de PNL, care a obţinut 63 de voturi, şi pe Vlad Ştefan, propus de USR, care a obţinut doar 25 de voturi „pentru”. Înainte de a deţine şefia Secţiei de anchetare a magistraţilor, Gheorghe Stan a fost adjunctul lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecţiei Judiciare.
Un alt punct de pe ordinea de zi îl reprezintă, totodată, suplimentarea numărului de posturi din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.
Iniţial, şedinţa plenului CSM a fost programată pentru marţi, 14 mai, însă nu a fost întrunit cvorumul legal de prezenţă astfel că ea a fost amânată pentru miercuri. De la şedinţa de marţi au lipsit Tatiana Toader, care e concediu postnatal, Andrea Chis, care e în delegaţie la Luxembourg şi Romeo Chelaru, care avea concediu aprobat mai demult, potrivit reprezentanţilor CSM, dar şi procurorii Cristian Ban şi Florin Deac. Cvorumul de şedinţă este de 15 membri.