Europa este confruntată cu o creştere dramatică a numărului de infectări cu COVID-19. Situaţia comparativă cu cele mai multe ţări din UE ne-ar putea genera o oarecare stare de satisfacţie. Pe de altă parte, vă mărturisesc că trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi în toate acţiunile noastre în bătălia noatră contra COVID-19.
Raed Arafat, şeful DSU: În acest moment, avem 368 de localităţi care au depăşit 3 la mie. Comitetele judeţene au aplicat măsurile prevăzute în HG – obligativitatea purtării măştii, închiderea unor activităţi temporar – restaurante în interior, cinematografe.
Ludovic Orban a subliniat că, pe lângă achiziţionare testelor de antigen, trebuie ca autorităţile să crească în continuare capacitatea de testare pe aparate PCR.
Orban: O să am o discuţie cu domnul primar general. Va trebui făcută o şedinţă operativă şi luate nişte decizii legat de Bucureşti. Avem 35 de spitale în Bucureşti. Nu putem să stăm să mutăm bolnavii din Bucureşti pentru că nu vrea directorul de la ASSMB să ne susţină în pregătirea creşterii capacităţii.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri urgente pentru asigurarea necesarului de medici pe durata riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID -19 se află pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, programată să înceapă la ora 19.
Potrivit News.ro, actul normativ prevede angajarea, fără concurs, a 200 de medici în diverse specialităţi anestezie terapie intensivă (ATI), urgenţă, epidemiologie, radiologie, boli infecţioase, pneumologie, din spitalele desemnate să trateze cazurile confirmate COVID-19.
După o perioadă de şase luni la Spitalul Gerota, aceşti medici vor fi distribuiţi către alte unităţi medicale unde este nevoie de personal.
Potrivit sursei citate, Guvernul mai are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă.
Prin proiectul de hotărâre a Guvernului „se propune acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 297.500 lei pentru sprijinirea unui număr total de 88 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, accidente, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora, cu domiciliul/reşedinţa în 18 judeţe: Bacău, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea, Bucureşti”.
Un alt proiect de hotărâre, aflat pe ordinea de zi, vizează suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, în vederea organizării alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 6 decembrie.
Astfel, bugetul MAI va fi suplimentat cu 14.994.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru stabilirea cadrului necesar pentru îndeplinirea dispoziţiilor legii privind pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare.
Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se mai află un proiect de OUG ce prevede realizarea Cloud-ului Guvernamental.
„Prezenta ordonanţă de urgenţă stabileşte cadrul general pentru realizarea şi administrarea la nivel naţional a unei infrastructuri de tip cloud, denumită „Cloud Guvernamental”, constând într-un ansamblu de resurse şi servicii de tehnologia informaţiei, 3 comunicaţii şi securitate cibernetică, utilizat în comun de autorităţile şi instituţiile publice din România, precum şi de către structurile aflate în coordonarea şi subordonarea acestora. (2) Autoritatea pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR, în calitate de administrator al Cloud-ului Guvernamental, coordonează acţiunile necesare realizării, operării şi funcţionării acestuia. (3) În vederea furnizării serviciilor specifice Cloud-ului Guvernamental, Autoritatea pentru Digitalizarea României colaborează cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. (4) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, sistemele informatice, achiziţionate de către autorităţile şi instituţiile publice vor fi dezvoltate astfel încât să fie pregătite pentru migrare în Cloud-ul Guvernamental”, prevede proiectul de act normativ.
Executivul are în discuţie şi un memorandum cu tema: Finanţarea în cadrul POIM a proiectului „Reabilitatea sistemului de termoficare a Municipiului Bucureşti”.
Prezentarea proiectului – Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului Bucureşti:
„- Valoare eligibilă: 278,32 mil. euro
– În cadrul proiectului, se vor reabilita 105,97 km (aproximativ 20%) din reţeaua de transport apă fierbinte totală din Bucureşti repartizaţi astfel:
o Magistrala II Sud pe o lungime de traseu de 25,53 km
o Magistrala II- III Grozăveşti pe o lungime de traseu de 22,431 km
o Magistrala V Grozăveşti pe o lungime de traseu de 21,418 km
o Magistrala Progresu Berceni pe o lungime de traseu de 35,77 km
o Magistrala II Vest pe o lungime de traseu de 0,82 km
o Cei 105,97 sunt împărţiţi în 25 de loturi şi reprezintă secţiunile responsabile de cele mai mari pierderi ale reţelei generale.
Totodată, proiectul vizează reabilitarea reţelei de transport apă fierbinte, în vederea reducerii pierderilor de căldură şi apă caldă şi, prin urmare, îmbunătăţirea eficienţei, a fiabilităţii şi siguranţei operaţionale a sistemului.
– Proiectul va contribui la reducerea pierderilor de energie în sistemul de termoficare de la 28,6% (2018) la 22.7% (2023).
– La finalizarea proiectului în 2023, următoarele reduceri medii anuale vor fi înregistrate faţă de anul 2019:
o Reduceri de pierderi de căldură: 505,086 Gcal/an;
o Reduceri de consum de gaz la sursă: 969,670 MWh/an;
o Reduceri de pierderi de apă: 5,876,314 m3/an
o Reduceri de emisii de CO2: 195,873 tone/an
o Reduceri emisii de NOx: 179 tone/an”, conform memorandumului.
I. PROIECTE DE LEGI
1. PROIECT DE LEGE privind aprobarea contribuției financiare anuale a României la Comitetul de asistență pentru dezvoltare (DAC) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.41/1994 privind autorizarea plății cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/LG-9.pdf
II. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ
1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind instituirea unor măsuri urgente pentru asigurarea necesarului de medici pe durata riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID -19
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/OUG-12.pdf
2. PROIECT DE ORDONANȚĂ pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2010 privind transmiterea unor bunuri mobile, proprietate rivată a statului, din administrarea şi evidenţa proprie a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate acesteia în administrarea unor operatori economici din industria de apărare, aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/OUG-13.pdf
3. PROIECT DE ORDONANȚĂ pentru modificarea și completarea art.1 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 5/2019 privind aprobarea scoaterii din rezerva de stat, sub formă de împrumut, a unei cantităţi de păcură necesare asigurării, pe perioada de iarnă, a agentului termic pentru încălzirea populaţiei din municipiul Drobeta- Turnu Severin, judeţul Mehedinţi
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/OUG-14.pdf
4. PROIECT DE ORDONANȚĂ privind realizarea Cloud-ului Guvernamental
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/OUG-15.pdf
III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea unor ajutoare de urgență
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/NFHG-6.pdf
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Amendamentului nr.3 convenit între Guvernul României şi Banca Europeană de Investiții, prin scrisoarea semnată la Luxemburg la 1 iulie 2020 și la Bucureşti la 20 iulie 2020 la Contractul de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii aferent Proiectului de modernizare a metroului din Bucureşti – etapa a IV-a, Magistrala 5 Drumul Taberei–Pantelimon, tronsonul Drumul Taberei – Universitate, semnat la Bucureşti la 12 noiembrie 2009
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-48.pdf
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici, managementul carierei şi mobilitatea înalţilor funcţionari publici
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-49.pdf
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea amplasamentului și declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Perdele forestiere de protecție a Autostrăzii A2, județul Călărași, pozițiile kilometrice: 102+800 – 103+280; 103+380 – 105+100; 105+500 – 108+600; 108+700 – 111+530; 111+640 – 114+250; 114+350 – 115+970, de pe raza localităților Dragalina și Perișoru, județul Călărași”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-50.pdf
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a terenului în suprafaţă de 9,0775 ha, în vederea realizării obiectivului de utilitate publică și de interes național „Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licență al UMC Tismana – Tismana II”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-51.pdf
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea unor modificări şi completări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, situate în judeţele Iaşi, Giurgiu şi municipiul Bucureşti
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-52.pdf
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea unor modificări şi completări în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate în judeţele Olt, Arad, Caraş-Severin, Dolj, Sibiu, Bihor, Braşov, Argeş, Ialomiţa, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Prahova, Cluj, Ilfov şi municipiul Bucureşti
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-53.pdf
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei nr.15 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-54.pdf
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea numărului de autoturisme necesare desfășurării activităților specifice Companiei Naționale ”Romarm” S.A și filialelor sale
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-55.pdf
10.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați precum și declararea lui ca bun de interes public național
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-56.pdf
11.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 125/2020 pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare a sumelor prevăzute la lit. c) şi d) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2020 nr.5/2020
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-59.pdf
12.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, precum şi modificarea și completarea unor acte normative în domeniul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/HG-60.pdf
13.PROIECTE DE HOTĂRÂRI privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi
IV. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Necesitatea redeschiderii a apelului de proiecte “Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, pentru acțiuni de tip B – Crearea unor capabilități medicale mobile/ formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii COVID-19/ spitale modulare/ containere de logistică medicală, în cadrul POIM
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/MEMO-15.pdf
2. MEMORANDUM cu tema: Finanțarea în cadrul POIM a proiectului „Reabilitatea sistemului de termoficare a Municipiului București”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/MEMO-16.pdf
3. MEMORANDUM cu tema: Concluziile analizei de impact privind descentralizarea competențelor exercitate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale către autoritățile administrației publice locale la nivel judeţean
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/MEMO-17.pdf
4. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii Protocolului de cooperare în domeniul educației între Ministerul Educației și Cercetării din România și Ministerul Educației din Republica Tunisiană
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/MEMO-18.pdf
V. NOTE
1. NOTĂ DE INFORMARE cu tema: Lansarea apelului de proiecte POC privind achiziționarea de către autoritățile publice locale, unitățile școlare sau inspectoratele școlare de echipamente din domeniul tehnologiei informației – IT mobile, respectiv tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/NOTA-1.pdf
VI. RAPOARTE
1. RAPORT privind activitatea de audit public intern din România pentru anul 2019
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/RAPORT.pdf
VII. INFORMĂRI
1. INFORMARE privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/10/INFO-6.pdf