Ședință de Guvern în plin scandal între PNL și PSD. Cele două partide aflate la guvernare s-au distanțat și atacat în ultimele zile, iar președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat chiar ruperea Coaliției. Miercuri, Guvernul s-a reunit la Palatul Victoria pentru a aproba mai multe proiecte și memorandumuri.
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că, deşi situaţia în coaliţie este tensionată, Guvernul funcţionează în continuare.
”Un Guvern funcţionează cu miniştri, nu funcţionează cu preşedinţii de partid”, a afirmat Ciolacu, precizând că nu a mai discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, întrucât nu a avut ”nicio urgenţă”. Discuţiile politice, anunţă liderul PSD, au loc în continuare între secretarii generali ai celor două partide.
Întrebat despre afirmaţiile potrivit cărora PSD va face alianţă cu AUR, Ciolacu a declarat: ”E în seria de tâmpenii spuse în timpul campaniei”.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că, în mod categoric, va demisiona dacă PNL iese de la guvernare.
”Categoric. În momentul acela nu mai avem o coaliţie pentru Guvernul României”.
El a precizat, însă, că nu este exclusă o nouă coaliţie a celor partide, după alegeri, însă decizia va aparţine românilor, la vot.
Marcel Ciolacu: Cum voi frauda alegerile, când ministrul de Interne este Cătălin Predoiu?
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, miercuri, că se spun multe tâmpenii în campania electorală, una dintre acestea fiind că PSD va frauda alegerile.
”Cum voi frauda alegerile, când ministrul de Interne este Cătălin Predoiu, nu e Cătălin Predoiu? Spuneţi-mi şi mie cum fraudăm alegerile? Eu, părerea mea, este că sunt nişte lozinci care au funcţionat pein anii 92-96, uitând că suntem în 2024. Putem chema observatori internaţionali”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Întrebat ce crede despre afirmaţiile că PSD ar putea face o alianţă cu AUR, Ciolacu a declarat: ”E în seria de tâmpenii spuse în timpul campaniei. Eu n-am nicio problemă, poate să spună orice”.
Ciolacu a reiterat ideea că ”este exclus vreodată ca PSD să facă o alianţă cu AUR”.
”Îmi cer scuze şi la PNL, şi la domnul Ciucă, dar cu astfel de minciuni nu câştigi alegerile. Mă aşteptam să fim mai inventivi în această campanie, nu cu tâmpenii de genul că PSD fură, are puterea totală. Aduc aminte că domnul Iohannis îşi dorea guvernul său. Eu v-am anunţat foarte clar că primul ministru nu va fi de la PSD şi acest lucru o să-l fac imediat după alegeri, după 1 decembrie, după ce românii se vor exprima prin vot. Nu pot să-l fac acum, dar pe 1 decembrie”, a mai afirmat Ciolacu.
Potrivit acestuia, ”prea multe scenarite încurcă”.
Ulterior, la ședința de Guvern premierul Marcel Ciolacu a explicat că se extinde programul ”Creditul fermierului”. De această extindere a programului vor beneficia aproximativ 7500 de fermieri.
”Adoptăm azi noi soluții pentru susținerea producătorilor agricoli. Extindem programului „Creditul fermierului” unde acoperim partea de dobândă ce reprezintă ROBOR la 3 luni. Acum, permitem și plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitori de materii prime, precum și pentru culturi agricole calamitate. Majorăm și bugetul schemei cu 400 de milioane de lei, la un total de peste 1,85 miliarde lei. Vor primi acest sprijin circa 7500 de beneficiari.
Am alocat agriculturii, în acest an, până la 30 septembrie 2024, peste 5 miliarde de euro pentru măsuri de sprijin și cred că au fost decizii necesare și corecte! Avem în lucru și alte scheme de susținere pentru fermierii noștri”, a spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, pe ordinea de zi sunt și alte proiecte.
„CExDD se va înfiinţa şi va funcţiona ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Activitatea CExDD va fi coordonată de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă conform celor menţionate în PNRR. Acesta va sprijini inovaţia în sectorul public, formarea şi cultivarea în administraţia publică a unei mentalităţi orientate către viitor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
CExDD va sprijini formarea unor reţele regionale în domeniul dezvoltării durabile, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, şi coordonarea activităţii acestora la nivel naţional, se mai spune în document.
Executivul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea de măsuri pentru elaborarea Planului naţional social pentru climă necesar României pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile în cadrul Fondului social pentru climă.
Printr-o hotărâre, Guvernul va adopta Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri”.
Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Extindere Campus Universitatea Ovidius din Constanţa cu spaţii integrate dedicate învăţământului tehnic”. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 114.497.000 de lei.
Va fi aprobat, tot prin hotărâre, Protocolul Sesiunii a XII-a a Împuterniciţilor, convenit la 24 aprilie 2024, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997.
Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre referitor la desemnarea autorităţilor competente responsabile cu controalele, stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul produselor vitivinicole aromatizate.
„A fost elaborat prezentul proiect de hotărâre a Guvernului prin care se desemnează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru
Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ca autorităţi competente cu atribuţii de control în domeniul produselor vitivinicole aromatizate. Totodată, se desemnează Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească ca laborator oficial, în conformitate cu art. 37 alin (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului privind controalele oficiale, entitate indispensabilă pe filiera asigurării funcţionării corespunzătoare a controlului oficial pentru produsele vitivinicole aromatizate. Proiectul de act normativ are ca scop stabilirea regimului juridic al faptelor contravenţionale în domeniul produselor vitivinicole aromatizate, în esenţă autorităţile competente, faptele producătorilor şi comercianţilor care constituie contravenţii, regimul sancţionator şi modalitatea de aplicare a sancţiunilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale şi pentru stabilirea criteriilor de clasificare a birourilor/punctelor vamale din punctele de trecere a frontierei cu ţările non-UE.
Va fi analizat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024.
Executivul va analiza şi un proiect de hotărâre privind închirierea unor spaţii aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
În analiza Guvernului se va afla şi un memorandum având ca temă suplimentarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate Serviciului de Informaţii Externe pentru luna octombrie 2024.
Un alt memorandum vizează prelungirea, pentru o nouă perioadă de 6 luni, în intervalul 15 octombrie 2024 – 15 aprilie 2025, a valabilităţii Acordului intre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.
Nicolae Ciucă acuzat miercuri că ”PSD rămâne partidul stat, un partid care refuză să facă dreptate românilor”, întrucât a refuzat să sprijine adoptarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care vizează pensionarii militari.
”PNL a iniţiat un proiect de lege care aduce dreptate militarilor aflaţi în rezervă, prin eliminarea inechităţilor la pensiile acestora. Din păcate, în Parlament, colegii noştri de la PSD au blocat adoptarea acestui proiect refuzând să sprijine procedura de urgenţă”, a afirmat Ciucă.
El cataloghează ca find ”regretabil”că o astfel de iniţiativă este amânată din ”motive politice sau din orgoliu”.
”Din păcate, PSD rămâne partidul stat, un partid care refuză să facă dreptate românilor, preocupat doar să-şi conserve influenţa”, a mai transmis liderul PNL.
În mesajul care însoţeşte clipul video, Ciucă a transmis: ”Condamn cu fermitate blocarea unui proiect de lege esenţial pentru militarii noştri, orchestrată de către PSD din motive pur politice. Pensiile militare nu ar trebui să fie un subiect de negociere sau orgoliu politic. Cer PSD să adopte de urgenţă legea care asigură actualizarea echitabilă a pensiilor militarilor români”.
Liderul Grupului parlamentar al deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a afirmat, marţi, că liberalii nu au fost sprijiniţi de PSD în aplicarea procedurii de urgenţă a proiectului propus de PNL pentru modificarea pensiilor militare, în sensul actualizării acestora în mod permanent şi indexării în raport cu solda de grad. El a precizat că social-democraţii au propus ca dezbaterea acestui proiect să fie făcută în mai multe comisii decât cele care ar fi fost normal să fie sesizate. Andronache a menţionat că, în aceste condiţii, proiectul de lege va sta în Camera Deputaţilor probabil până după alegerile din acest an.