UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, după şedinţa de Guvern, că prin actele normative adoptate miercuri nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.
El a menţionat că se asigură organizarea simultană a operaţiunilor electorale şi a celor pentru referendum: cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, în aceleaşi intervale de timp, pe buletine de vot separate.
„Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte, pentru cele două tipuri de scrutin, iar alegătorul va avea posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcţie de opţiunile personale. Fiecare va decide, în momentul în care ajunge în secţia de votare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei, că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificări în sfera electorală, dar că documentul nu conţine prevederi care ar putea îngrădi vreun drept.” Dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează”, a spus Dăncilă, precizând că „actul normativ stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral”.
Autoritatea Electorală Permanentă a propus o OUG de modificare a legislaţiei electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenţi la urne.
De asemenea, era introdus prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se preciza: „Autorităţile publice au obligaţia de a fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.
UPDATE Ordonanţa privind referendumul a fost adoptată de Executiv
„Vom aproba astăzi noi măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine din 26 mai 2019, alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de către preşedintele României. Am observat că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de unele aspecte din proiectul de ordonanţă de urgenţă care completează legislaţia de organizare a referendumului. Este încă o dovadă că dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează şi că în lupta electorală unii aleg minciuna în locul adevărului. În realitate, actul normativ pe care-l vom adopta astăzi stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care ţin de buna desfăşurare a alegerilor europarlamentare şi a consultării populare, iar actul normativ nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept”, a declarat Viorica Dăncilă, la şedinţa de Guvern de miercuri, potrivit Agerpres.
Premierul a adăugat că Executivul acţionează prin toate pârghiile sale legale pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor, drept fundamental într-o societate democratică şi pentru a garanta corectitudinea rezultatelor.
Viorica Dăncilă a anunţat marţi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru organizarea referendumului, proiect pe care nu l-a văzut încă. Totuşi, proiectul nu figurează pe ordinea de zi anunţată de guvern pentru şedinţa de miercuri.
„Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor europarlamentare, cât şi a referendumului. Vom discuta această ordonanţă de urgenţă, a fost ieri (luni – n.r.) şedinţa pregătitoare, mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de mâine (miercuri – n.r.) şi vom vedea care va fi forma finală. (…) Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ şi vom vedea forma finală, vă voi comunica în timp util. (…) Actul normativ trebuie adoptat mâine în şedinţa de Guvern pentru că, până pe 10 (mai – n.r.), mi se pare, trebuie adoptat acest act normativ”, a spus Viorica Dăncilă, marţi, întrebată dacă ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului şi dacă forma actului normativ va fi cea propusă de AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, nu prin raportarea la listele permanete, cum prevede legislaţia actuală. Cvorumul la referendum ar urma să crească astfel cu circa 200.000 de voturi.
Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele:
(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.
(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării”.
Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.
Din proiectul de OUG afişat de AEP a dispărut însă prevederea care îi interzicea președintelui Iohannis să participe la campania pentru referendum.
I. PROIECTE DE LEGI
1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului de parteneriat şi cooperare dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Singapore, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 19 octombrie 2018
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/LG.pdf
II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea unor ajutoare de urgenţă
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG.pdf
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind constituirea Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HGANEXA.pdf
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea Comercială Uzina Termoelectrică Midia S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Energiei
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG-1.pdf
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Compania Naţională Romarm S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG-2.pdf
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune „CNCIR” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG-3.pdf
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Administraţia Naţională „Apele Române”, aflată în coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG.pdf
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-1.pdf
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea art.1 din Hotărârea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea programului -cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-2.pdf
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi transmiterea acestuia din administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pentru transmiterea imobilului 641 aflat în domeniul public al statului din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi modificarea anexelor nr.4 şi nr.6 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-3.pdf
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea caracteristicilor tehnice şi actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, precum şi pentru transmiterea acestora din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, în domeniul public al Municipiului Bucureşti.
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-4.pdf
11. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Chişlaz, judeţul Bihor
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-5.pdf
III. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Programului Naţional de Reformă 2019
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/MEMO.pdf
2. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea conţinutului Programului de convergenţă 2019- 2022
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/MEMO-1.pdf
IV. INFORMĂRI
1. INFORMARE privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019-6 mai 2019
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/INFO.pdf
V. PUNCTE DE VEDERE
1. PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 8 iniţiative legislative parlamentare.