Guvernul a adoptat OUG privind referendumul. Dăncilă: Nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept

Guvernul a aprobat un act normativ pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine din 26 mai 2019, alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de către preşedintele României, care stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Romania TV
08 mai 2019, 05:50
Guvernul a adoptat OUG privind referendumul. Dăncilă: Nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat, după şedinţa de Guvern, că prin actele normative adoptate miercuri nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.

 „Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern care includ măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de preşedintele României. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Subliniez faptul că prevederile legale referitoare la campania pentru referendum rămân cele în vigoare în acest moment. Prin urmare, nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. În continuare, acestea sunt determinate în funcţie de numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, a declarat Nelu Barbu.

El a menţionat că se asigură organizarea simultană a operaţiunilor electorale şi a celor pentru referendum: cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, în aceleaşi intervale de timp, pe buletine de vot separate.

„Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte, pentru cele două tipuri de scrutin, iar alegătorul va avea posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcţie de opţiunile personale. Fiecare va decide, în momentul în care ajunge în secţia de votare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei, că Guvernul va adopta o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificări în sfera electorală, dar că documentul nu conţine prevederi care ar putea îngrădi vreun drept.” Dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează”, a spus Dăncilă, precizând că „actul normativ stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral”.

Autoritatea Electorală Permanentă a propus o OUG de modificare a legislaţiei electorale, prin care pragul de validare să fie raportat la numărul alegătorilor din Registrul Electoral, nu la cel din listele electorale permanente, ceea ce ar însemna că pentru validarea referendumului ar fi nevoie de un număr mai mare de alegători prezenţi la urne.

De asemenea, era introdus prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se preciza: „Autorităţile publice au obligaţia de a fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.


UPDATE Ordonanţa privind referendumul a fost adoptată de Executiv

„Vom aproba astăzi noi măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine din 26 mai 2019, alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de către preşedintele României. Am observat că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de unele aspecte din proiectul de ordonanţă de urgenţă care completează legislaţia de organizare a referendumului. Este încă o dovadă că dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează şi că în lupta electorală unii aleg minciuna în locul adevărului. În realitate, actul normativ pe care-l vom adopta astăzi stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care ţin de buna desfăşurare a alegerilor europarlamentare şi a consultării populare, iar actul normativ nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept”, a declarat Viorica Dăncilă, la şedinţa de Guvern de miercuri, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că Executivul acţionează prin toate pârghiile sale legale pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor, drept fundamental într-o societate democratică şi pentru a garanta corectitudinea rezultatelor.

Viorica Dăncilă a anunţat marţi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru organizarea referendumului, proiect pe care nu l-a văzut încă. Totuşi, proiectul nu figurează pe ordinea de zi anunţată de guvern pentru şedinţa de miercuri. 

„Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor europarlamentare, cât şi a referendumului. Vom discuta această ordonanţă de urgenţă, a fost ieri (luni – n.r.) şedinţa pregătitoare, mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de mâine (miercuri – n.r.) şi vom vedea care va fi forma finală. (…) Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ şi vom vedea forma finală, vă voi comunica în timp util. (…) Actul normativ trebuie adoptat mâine în şedinţa de Guvern pentru că, până pe 10 (mai  – n.r.), mi se pare, trebuie adoptat acest act normativ”, a spus Viorica Dăncilă, marţi, întrebată dacă ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului şi dacă forma actului normativ va fi cea propusă de AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislaţiei electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare şi referendumul pe Justiţie din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opţiunile valide ale alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la data votării, nu prin raportarea la listele permanete, cum prevede legislaţia actuală. Cvorumul la referendum ar urma să crească astfel cu circa 200.000 de voturi.

Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele:

(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării”.

Legislaţia electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opţiunile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente.

Din proiectul de OUG afişat de AEP a dispărut însă prevederea care îi interzicea președintelui Iohannis să participe la campania pentru referendum.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă: Ordonanţa privind referendumul, adoptată miercuri de Guvern. Avertismentul lui Klaus Iohannis

ORDINE DE ZI 

I.    PROIECTE DE LEGI
1.    PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului de parteneriat şi cooperare dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi  Republica Singapore, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 19 octombrie 2018
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/LG.pdf

II.    PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea unor ajutoare de urgenţă
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG.pdf

2.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind constituirea Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă        
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HGANEXA.pdf

3.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Societatea Comercială Uzina Termoelectrică Midia S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Energiei
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG-1.pdf

4.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Compania Naţională Romarm S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG-2.pdf

5.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune „CNCIR” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/NFHG-3.pdf

6.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 pentru Administraţia Naţională „Apele Române”, aflată în coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG.pdf

7.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului Bucureşti”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-1.pdf

8.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea art.1 din Hotărârea Guvernului nr.1264/2010 pentru aprobarea programului -cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-2.pdf

9.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi transmiterea acestuia din administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pentru transmiterea imobilului 641 aflat în domeniul public al statului din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi modificarea anexelor nr.4 şi nr.6 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-3.pdf

10.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea caracteristicilor tehnice şi actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, precum şi pentru transmiterea acestora din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului, în domeniul public al Municipiului Bucureşti.  
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-4.pdf

11.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Chişlaz, judeţul Bihor
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/HG-5.pdf

III.    MEMORANDUMURI

1.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Programului Naţional de Reformă 2019
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/MEMO.pdf

2.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea conţinutului Programului de convergenţă 2019- 2022
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/MEMO-1.pdf

IV.    INFORMĂRI
1.    INFORMARE privind stadiul pregătirii şi organizării alegerilor pentru membrii din România  în Parlamentul European din anul 2019-6 mai 2019
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2019/05/INFO.pdf

V.     PUNCTE DE VEDERE
1.    PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 8 iniţiative legislative parlamentare.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Insula din Grecia care va dispărea complet. Se scufundă în fiecare moment, dar puțini au observat asta
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Tot ce trebuie să știi pentru a te duce la mare mai ieftin. „Litoralul pentru toți” revine din toamnă
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Iranul, cea mai mare amenințare la adresa alegerilor prezidențiale din SUA, conform Axios
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...