Şedinţă de Guvern pentru adoptarea unor hotărâri privind Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România

Guvernul urmează să aprobe, luni, într-o şedinţă organizată în format hibrid, o serie de hotărâri privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România, proces amânat în anul 2021 pentru anul în curs din cauza pandemiei.
Filip Stan
31 ian. 2022, 09:13
Şedinţă de Guvern pentru adoptarea unor hotărâri privind Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România

Guvernul Ciucă va adopta luni forma şi conţinutul instrumentarului Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, specificaţiile tehnice pentru transmiterea datelor din sursele administrative pentru efectuarea RPLR 2021, precum şi măsuri privind stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populaţiei şi locuinţelor.

* În şedinţa Guvernului va fi aprobată şi o ordonanţă având ca scop crearea cadrului legal pentru protejarea mediului marin, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră, împotriva efectelor negative a deversărilor ilegale de deşeuri provenite de la navele care folosesc porturile româneşti, prin îmbunătăţirea procesului de predare/primire controlată în instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor provenite de la nave, corelată cu revizuirea formalităţilor de raportare pentru monitorizarea navelor la sosirea în şi/sau la plecarea din porturi.

Schimbările preconizate vizează, între altele, actualizarea normelor privind predarea deşeurilor, inclusiv notificarea în prealabil a predărilor, cu regimuri speciale aplicabile pentru navele cu trafic programat şi care fac escale frecvente sau regulate în port.

Citeşte şi: Florin Cîţu se implică în scandalul în care un liberal a fost acuzat că a ameninţat-o pe Flavia Boghiu, viceprimar la Braşov: „Nu voi tolera acţiuni, gesturi sau cuvinte care instigă la violenţă”

Tot printr-o ordonanţă vor fi decise mai multe măsuri privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutieră electronică şi facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii cu privire la neplata tarifelor rutiere.

Conform notei de fundamentare, în proiectul de ordonanţă se stabilesc, între altele:
* cadrul general şi condiţiile care trebuie îndeplinite în vederea asigurării interoperabilităţii sistemelor de tarifare rutieră electronică pentru utilizarea infrastructurii rutiere de pe teritoriul României cu sistemele de tarifare rutieră electronică similare din Uniunea Europeană;
* cadrul general şi condiţiile care trebuie îndeplinite în vederea asigurării schimbului transfrontalier de informaţii privind vehiculele înmatriculate şi deţinătorii acestora, în cazul în care a fost constatată o neplată a tarifelor rutiere, de orice fel, în statele membre ale Uniunii Europene;
* tehnologiile care sunt utilizate de sistemele de tarifare rutieră care pot fi date în exploatare în România şi care necesită, în scopul colectării tarifelor rutiere, instalarea sau utilizarea unui echipament de bord (OBE);
* condiţiile în care se acordă înregistrarea în România a furnizorilor serviciului european de taxare rutieră electronică (SETRE);
* obligaţiile entităţilor din România care percep tarife rutiere;
* obligaţiile utilizatorilor SETRE.

Citeşte şi: Vasile Dîncu a dat cărțile pe față privind tensiunile din coaliție: „Există oameni frustrați și la noi și la ei”

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, referitoare la serviciile publice de transport persoane pe căile navigabile interioare.

„Proiectul de act normativ stabileşte că principiile care stau la baza organizării serviciilor publice de transport pe căile navigabile interioare, inclusiv modalitatea de stabilire a compensaţiei acordate prestatorului serviciului public şi obligaţiile prestatorului serviciului public pentru a beneficia de compensaţie, vor fi conforme prevederilor Regulamentului nr. 1.370/2007. Astfel că, pentru serviciile publice de transport persoane pe căile navigabile interioare, au calitatea de autoritate competentă în sensul Regulamentului nr. 1.370/2007 unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, cu excepţia serviciului public de transport naval de persoane între localităţile din Delta Dunării, unde Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii are calitatea de autoritate competentă”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, prin proiectul de act normativ se propune ca „obligaţiile de serviciu public să se stabilească prin hotărâre a Guvernului iniţiată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pentru serviciul public de transport naval de persoane între localităţile din Delta Dunării sau prin hotărâre a autorităţii deliberative a unităţii administrativ teritoriale pentru serviciul public de transport persoane pe căile navigabile interioare (ex hotărâre a Consiliului Local Timişoara pentru transportul public de persoane pe Canalul Bega sau hotărâre a Consiliul Local Tulcea pentru transportul public de persoane în interiorul localităţii de pe un mal pe celălalt al Dunării)”.

De asemenea, Executivul va adopta, prin ordonanţă, modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere, în conformitate cu mai multe norme europene în materie.

Proiectul de act normativ are în vedere, se spune în nota de fundamentare, şi următoarele aspecte:

* actualizarea condiţiilor care trebuie îndeplinite de către o întreprindere pentru respectarea cerinţelor de sediu real şi stabil, de competenţă profesională, de bună reputaţie şi de capacitate financiară, în vederea obţinerii accesului la ocupaţia de operator de transport rutier;

* extinderea domeniului de aplicare a prevederilor ordonanţei şi la întreprinderile de transport rutier contra cost de mărfuri care desfăşoară operaţiuni de transport naţional şi/sau internaţional numai cu ajutorul unor autovehicule sau combinaţii de vehicule a căror masă maximă autorizată depăşeşte 2,5 tone şi nu depăşeşte 3,5 tone, începând cu data de 21 mai 2022.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!