Şedinţă de guvern pentru aprobarea unui proiect de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Alina Costache
21 aug. 2024, 09:07
Şedinţă de guvern pentru aprobarea unui proiect de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare
Limitele pentru plăţile cash vor fi menţinute. Excepţiile adoptate de Guvern

Guvernul va aproba miercuri un proiect de ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare. Prin proiectul de act normativ se propune derogarea de la mai multe articole din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale astfel încât unităţile administrativ-teritoriale să poată garanta împrumuturi de la bănci comerciale sau alte instituţii de credit pentru obţinerea de către operatorii care au calitatea de producători de energie termică aflaţi în subordinea UAT a finanţării necesare achiziţiei de gaze naturale pentru asigurarea funcţionării sistemului de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat în sezonul rece 2024-2025, conform notei de fundamentare.

Citește și: Salariul minim 2024. Zero taxe la primul contract pentru tineri, pentru o perioadă de doi ani

De asemenea, pentru unităţile administrativ-teritoriale care au calitatea de operator de serviciu de alimentare cu energie termică se instituie posibilitatea de a contracta împrumuturi de la instituţiile de credit, pentru achiziţia de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024-2025, prin derogare de la prevederile aceloraşi articole din Legea nr.273/2006 şi de la un articol din Legea nr. 417/2023 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024.

Executivul va aproba, printr-o hotărâre, Strategia naţională în domeniul tehnologiilor cuantice (SNTC) pentru perioada 2024-2029.

„SNTC propune aducerea tehnologiilor cuantice la nivelul de aplicabilitate şi contribuţia la dezvoltarea unei lumi mai bine conectate şi mai sigure prin intermediul acestor tehnologii
revoluţionare, precum şi consolidarea poziţiei României ca lider în domeniul inovării şi tehnologiei cuantice. Astfel, se propune crearea cadrul naţional privind dezvoltarea tehnologiilor cuantice în vederea valorificării oportunităţilor oferite de acestea. Strategia vizează inclusiv impulsionarea mediului de afaceri naţional şi atragerea de expertiză şi fonduri externe, ambele având capacitatea de a asigura dezvoltarea tehnologică şi economică a României în domeniul tehnologiilor cuantice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei cu 40.000.000 de lei pentru realizarea de investiţii în infrastructura de învăţământ superior, respectiv în spaţii de învăţământ şi de cazare.

Citește și: Vești proaste pentru români! Facturi mai mari la gaze, în plină vară. Motivul pentru care oamenii vor scoate și mai mulți bani din buzunar

Printr-o altă hotărâre va fi suplimentat şi bugetul Ministerului Transporturilor cu suma de 10.659.000 de lei în vederea reabilitării şi modernizării spitalelor CF din Timişoara şi Sibiu.

Guvernul va aproba, tot prin hotărâre, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.

În analiza Executivului se va afla şi un proiect de hotărâre privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor parlamentare.

Executivul va analiza şi un proiect de hotărâre pentru stabilirea specificaţiilor tehnice privind prelevarea şi stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispoziţiilor Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, a măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi confidenţialităţii acestora, a procedurii de prelevare a impresiunilor digitale, a cerinţelor privind calitatea şi standardele tehnice pentru amprente şi imaginea facială, a formei şi conţinutului, specificaţiilor tehnice şi elementelor de siguranţă ale cardului de cetăţenie română, a procedurii de eliberare a cardului de cetăţenie română, precum şi declararea pierderii, furtului şi deteriorării acestuia.

Guvernul urmează să aprobe prin memorandum negocierea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Austria privind mormintele şi operele comemorative de război.

Spynews
Autoritățile au descins în această dimineață la frații Tate! Ce caută DIICOT și cine a venit de urgență alături de milionari
Bzi.ro
Doina Teodoru este noua iubită a lui Cătălin Bordea! Partenera lui chef Scărlătescu a confirmat
Fanatik.ro
Acestea sunt cele mai liniștite cartiere din România. Dacă nu vrei zgomot și vecini agasanți, e bine să te muți aici
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. Ileana Cârstea Simion s-a stins. Odihnă veșnică!
Playtech.ro
Doamne cum arată Pamela din Dallas acum, la 74 de ani. Imagini uimitoare, a uitat să îmbătrânească
DailyBusiness
NOUA METODĂ DE FRAUDĂ prin care șoferii rămân fără bani
Adevarul
Pesticidele, la fel de periculoase ca fumatul. Riscul ascuns de cancer din spatele agriculturii moderne
Spynews
Imagini sfâșietoare cu nepoata lui Silviu Prigoană, la mormântul bunicului ei! Cristina Prigoană, îndurerată, după ce bătrânul ar fi fost îngropat fără știrea familiei | PAPARAZZI
Spynews
Anunț ANM! Instabilitate atmosferică și val de căldură în România. Cele mai noi informații despre vreme
Evz.ro
Cum să scapi de mirosul de ceapă. Soluția care costă doar câțiva lei
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Cele 5 alimente care ne distrug sănătatea fără să ne dăm seama, potrivit lui Dragoș Pătraru. Mulți români își încep ziua cu ele
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Medicul Monica Pop, adevărul neștiut despre operația de cataractă: „Aveți mare grijă la alegerea medicului operator”
Capital.ro
Dan Voiculescu a primit sentința. Decizia definitivă luată de Curtea de Apel București
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Ultimele actualizări privind reglementările cazinourilor online din România
MediaFlux
PENSIONARII PIERD BANI după RECALCULARE! LOVITURĂ totală a PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...