Președintele Klaus Iohannis va avea joi, la ora 14:30, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care vor participa Prim-ministrul României, Florin Cîțu, Viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat Administraţia prezidenţială. Potrivit unor surse, în şedinţa de la Cotroceni se va discuta de spre proiectul de buget pentru 2021.
Ședință de urgență la Cotroceni pe tema bugetului. Premierul Cîţu a explicat cum vor fi împărţiţi banii anul acesta
Florin Cîţu a anunţat că proiectul de buget pentru 2021 va reflecta nevoile de finanţare ale autorităţilor locale, iar principiul de bază este cheltuirea „eficientă”, „performantă” şi „transparentă” a banului public.
„Reprezentanţii administraţiei publice locale vor fi implicaţi în comisiile care decid acordarea drepturilor de asistenţă socială şi vor fi consultaţi constant asupra documentelor ce privesc alocarea fondurilor europene”, a mai menţionat Guvernul.
Printre cele mai importante subiecte au fost modalitatea de gestionare a situaţiei provocate de pandemia COVID-19 şi a procesului de vaccinare a populaţiei. Premierul şi reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România agreând modificări legislative care să asigure finanţarea şi să faciliteze amenajarea şi dotarea centrelor de imunizare organizate la nivel local, a arătat Executivul.
„Pentru încurajarea dezvoltării şi modernizării oraşelor, şeful Guvernului şi-a exprimat sprijinul pentru modificări legislative care să permită transferul la cerere al unor imobile, clădiri, active ale autorităţilor publice centrale către administraţia locală pentru ca acestea să fie valorificate în folosul comunităţii şi pentru promovarea legii zonelor metropolitane în Parlament, printr-un acord transpartinic”, a mai transmis Guvernul.
Bugetul României pe 2021 va fi construit cu un deficit de 7% din PIB, anunţa premierul Florin Cîţu la finalul anului 2020, adîugând că bugetul nu va pune frână economiei româneşti în anul viitor.
„Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei”, sublinia acesta.