Şedinţă de urgenţă la MAI pe tema evoluţiei pandemiei COVID. Premierul Florin Cîţu, mai mulţi miniştri ai Guvernului său, dar şi secretarul de stat în MAI şi şeful DSU Raed Arafat s-au reunit de urgenţă într-o şedinţă pentru a discuta despre situaţia COVID-19 în România. Situaţia cea mai gravă este în spitale unde a fost înregistrat cel mai mare număr de internari, dar şi la ATI, în codiţiile în care România a raportat sâmbătă cel mai mare număr de pacienţi în stare gravă la Terapie Intensivă de la începutul pandemiei, 1324 pacienţi COVID.
Citeşte şi: Doi bolnavi de COVID au murit aşteptând un loc la ATI. Situaţie dramatică în spitalele din ţară
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat, a declarat sâmbătă că a fost suplimentat numărul de paturi din secţiile de terapie intensivă în Bucureşti.
„În privinţa paturilor pe secţiile de terapie intensivă, s-a lucrat intens împreună cu Ministerul Sănătăţii în acest sens. Pot să vă spun că la Bucureşti s-au suplimentat paturile, tirul de terapie intensivă care va fi alipit Spitalului ‘Sfântul Ioan’ a rămas doar stocatorul de oxigen să vină şi astăzi facem tot posibilul să vină în weekend, deci rezolvăm şi partea de transport. La ‘Malaxa’ s-a suplimentat cu cinci paturi care au primit autorizaţia”, a anunţat Raed Arafat.
Şeful DSU a adăugat că la Spitalul „Matei Balş” de la 20 de paturi de terapie intensivă a crescut capacitatea la 40 de paturi prin detaşare de personal.
„Mai avem la Spitalul ‘Sfântul Pantelimon’ capacitatea de a creşte la 40 de paturi cu oxigenare, cu posibilitate de upgradare a lor în cursul acestui weekend. Se lucrează şi în restul ţării, au fost videoconferinţe permanente între Ministerul Sănătăţii şi colegii din ţară pentru creşterea capacităţii. La momentul în care s-a făcut ultima analiză, acum 10 zile, erau 1.408 paturi. Acum acest mumăr creşte şi vom veni cu o actualizare după ce ştim că au fost operaţionalizate”, a afirmat acesta.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat vineri că judeţul Ilfov a ajuns la o incidenţă de 6.37 cazuri COVID-19 la mia de locuitori, aproape dublu faţă de media naţională. În ultimele 24 de ore s-au raportat 379 de cazuri noi de imbolnăvire.
Deja opt localităţi din judeţul Ilfov sunt în carantină. Este vorba despre comuna Berceni (9.59), Brănești (6.69), Bragadiru (8.54), Chiajna (8.10), Cornetu (6.44), Dobroești (7.30), Otopeni (6.98), Popești-Leordeni (7.40).
Ilfovul este urmat de Timiş, cu rata de infectare de 5.96, după înregistrarea a 324 de cazuri noi COVID.
Capitala are şi astăzi cele mai multe cazuri noi COVID-19, 1031 îmbolnăviri în 24 de ore, şi ajunge la o incindenţă de 4,64 cazuri la mia de locuitori.
Tot mai multe municipii intră în scenariul roşu din cauza numărului mare de infectări COVID-19 din ultimele 14 zile. Ultima reşedinţă de judeţ care impune restricţii este Oradea, unde incidenţa COVID-19 calculată de DSP pentru ultimele două săptămâni, a ajuns la 3.36 cazuri la mia de locuitori. Măsura a intrat în vigoare de sâmbătă, la ora 00.
La nivelul judeţului Bihor, incidenţa este de 2,23 de cazuri la 1.000 locuitori, dar sunt şi localităţi în care rata de infectare este şi de aproape 4 ori peste cea a judeţului. În aceste condiţii, Prefectura Bihor a anunţat instituirea scenariului roșu în 9 localități bihorene: Sălacea(8,47‰ ), Valea lui Mihai (8,12‰ ), Curtuișeni (5,59‰ ), Sântandrei (4,51‰ ), Șimian (4,31‰ ), Buduslău (3,87‰ ), Cetariu (3,72‰ ), Oradea (3,36‰ ) și Mădăras (3,18‰ ).
Şi Municipiul Iaşi a intrat în SCENARIUL ROŞU, după ce rata de infectare a ajuns la 3,12 cazuri la mia de locuitori.
Municipiul Iaşi şi comuna Tomeşti se alătură celorlalte localităţi din judeţ care sunt deja în Scenariul Roşu ( Miroslava, Roșcani și Valea Lupului). Regimul roșu presupune închiderea tuturor spațiilor publice (săli de spectacole, cafenele, restaurante etc.), care până acum funcționau la o treime din capacitatea locurilor.