PNL se află, în acest moment, într-un blocaj total, în condiţiile în care sâmbătă expiră termenul de zece zile în care premierul desemnat Nicolae Ciucă trebuie să vină în faţa Parlamentului pentru votul de încredere.
UPDATE. Liberalii se reunesc vineri, la ora 11, într-o ședință a Biroului Executiv Național pentru a decide soarta Guvernului Ciucă, cu doar o zi înainte de termenul limită până la care premierul desemnat trebuie să depună în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare. Până la această oră, toate datele arată că se va merge pe varianta guvernului minoritar PNL-UDMR, deși Nicolae Ciucă ar fi preferat o flexibilizare a mandatului dat de partid pentru a discuta posibilitatea formării unei coaliții de guvernare care să îi asigure voturile necesare. Între timp, liberalii au început să își împartă funcțiile din guvern.
Surse din PNL susțin că partidul nu își dorește intrarea la guvernare a PSD sau USR, motiv pentru care în Parlament va fi depusă o listă cu miniștri PNL și UDMR. Șansele ca un guvern minoritar să fie votat de parlamentari scad, ținând cont de opoziția PSD și USR în a susține un astfel de executiv.
Premierul demis Florin Cîțu susține că săptămâna viitoare România ar putea să aibă un Guvern definitiv. Nu a fost făcută această propunere (n.r.: un Guvern cu tehnocrați). Eu nu știu dacă scenariul cu un guvern tehnocrat a fost discutat de domnul Ciucă. O să avem discuții azi în partid și o să vedem. Nu ar trebui să fie probleme cu banii PNRRR, deși e foarte scăzută această variantă. Ar trebui să avem Guvern săptămâna viitoare”, a fost mesajul lui Cîțu în fața jurnaliștilor.
„Nu știu dacă o să am astăzi o întâlnire cu președintele. Mandatul nostru nu s-a flexibilizat, e vorba de susținerea unui guvern minoritar. Eu revin la ce am propus când l-am propus pe domnul Ciucă. PNL a arătat că înțelege prin ce trece România, a făcut o concesie. Cei de la PSD au spus clar că nu vor să vină la guvernare. Mie îmi este clar acum că doar PNL înțelege prin ce trece România, celelalte partide doar fac declarații. PSD nu vrea să intre la guvernare, vrea să intre la guvernare, mai apoi vrea guvern de tehnocrați. Eu văd mesaje negative legate de mine pe paginile USR. A ieșit de la guvernare, acum vrea să revină, cine mai înțelege. O să fie gata lista de miniștri până sâmbătă. „, a mai declarat Cîțu înaintea şedinţei PNL.
Liberalii au convocat ședința Biroului Executiv, vineri, de la ora 11.00, iar aici va fi dat un prim semnal de rezolvare a acestei crize politice.Conform surselor noastre, în acest BEX, premierul desemnat Nicolae Ciucă va veni pentru a cere o flexibilizare a mandatului de negociere, iar apoi se va așeza la masă cu USR. Condiția pusă de PNL este ca niciun ministru care a votat moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu să nu facă parte din Guvern. Mai precis, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Ioana Mihăilă sau Cristian Ghinea ar fi scoși în afara jocului.
Pe de altă parte, Florin Cîţu insistă pentru guvern minoritar, varinată la care s-au blocat toate negocierile. „Mandatul este clar: nu am avut un element nou, care să ne facă să ne întoarcem la partid pentru un nou mandat. E clar: guvern minoritar. E vorba de două partide care au viziuni diferite. Noi am făcut un pas, iar de partea cealaltă văd că nu e un progres. Nu înțeleg atitudinea lor”, a spus Florin Cîțu.
USR a anunţat, deja, oficial, că în cazul refacerii coaliţiei ei preferă să se păstreze aceeaşi structură a Executivului din 2020, însă vor o negociere clară a protocolului coaliţiei, în privinţa luării deciziilor şi a planului de reforme.
Încă se poartă negocieri, dar este posibilă refacerea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR. Discuţiile cu PSD, de marţi seară, de la Vila Lac, s-au încheiat cu un eşec, pentru că, spun surse liberale, PSD ar fi cerut paritate în Executiv, pe motiv că au cei mai mulţi parlamentari şi doar astfel ar accepta un premier de la alt partid. În plus, social-democraţii au cerut ministere de forţă.