Sedinţă de urgenţă la PSD. Guvernul Tudose ar putea fi restructurat. Niculae Bădălău: „Mai scoatem din birocraţie”

Social-democraţii se reunesc în şedinţă de urgenţă, dupa demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană. Potrivit unor surse politice citate de România TV, în şedinţa CEx a PSD, programată pentru 8 ianuarie, se va discuta inclusiv o nouă formulă a Guvernului. Președintele executiv al PSD Niculae Bădălău a declarat, la România TV, că este posibil ca Guvernul condus de Mihai Tudose să fie format din 15 ministere, în loc de 24 cât sunt în prezent. 
Romania TV
04 ian. 2018, 10:46
Sedinţă de urgenţă la PSD. Guvernul Tudose ar putea fi restructurat. Niculae Bădălău:

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru luni, 8 ianuarie, la ora 14.00, la sediul partidului din Kiseleff. Presedintele PSD Liviu Dragnea anuntase miercuri, imediat dupa demisia Doinei Pana din functia de ministru al Apelor si Padurilor, ca noul ministru va fi stabilit intr-o sedinta a CEx zilele urmatoare.

Sursele politice citate de România TV au precizat că se doreşte reducerea numărului de ministere din Cabinetul Tudose prin comasarea mai multor portofolii şi desfiinţarea altora.

Printre modificările pregătite sunt: comasarea Ministerului Mediului cu cel al Apelor şi Pădurilor şi pe cel al Mediului de Afaceri, comerț și antreprenoriat cu cel al Economiei. Ministerul Muncii ar urma să preia şi atribuţiile ministrului consultării publice și dialogului social. De asemenea, ar urma să fie redus şi numărul posturilor de vicepremier. Ar urma să rămână unul, maximum doi vicepremieri, potrivit surselor România TV. În şedinţa CEx a PSD ar urma să se discute şi despre miniştrii care nu au dat randament şi care riscă să fie remaniaţi: Florian Bodog, Liviu Pop, Graţiela Gavrilescu, Ilan Laufer şi Gabriel Petrea.

Potrivit Constitutiei, daca se schimba structura sau compozitia politica a guvernului, este nevoie de un nou vot de incredere in Parlament. 

ARTICOLUL 85

  • (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
  • (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
  • (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru. 

Restructurarea Cabinetului Tudose va testa majoritatea parlamentara.

„Sperăm să avem o majoritatea solidă şi cu siguranţă tot ceea ce va hotărî CEx vizavi de o nouă structură guvernamentală, dacă CEx va hotărî, va trece”, a spus preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Întrebat dacă va fi mai eficient un Guvern cu 15 ministere, Bădălău a spus că „da, ar putea fi mai eficient. S-ar putea să fie decis să fie mai scurt, mai scoatem din birocraţie şi lucrurile să funcţioneze mai bine”.

Întrebat dacă „greii” din partid susţin o restructurare a Guvernului, Bădălău a răspuns că „încă nu s-a discutat despre acest lucru, eu am văzut declaraţia domnului preşedinte Dragnea şi a premierului, dânşii au spus că este o opţiune bună”.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a demisionat din funcţie miercuri, invocând motive de sănătate. Ea a ocupat portofoliul de la Ministerul Apelor şi Pădurilor din 29 iunie 2017 în Guvernul Tudose.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara în data de 28 decembrie, că în luna ianuarie se va face o analiza in coalitie pentru a vedea „dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului”.

„Evaluarea Guvernului s-a făcut permanent şi se face uitându-ne la măsurile pe care le-am adoptat în Guvern şi ne uităm şi în Parlament. Trebuie să vedem anul viitor dacă forma Guvenului este cea mai bună, dacă este nevoie sau nu să se procedeze la o restructurare a Guvernului. Dacă da sau nu. Nu a existat nici din partea Guvernului nici din partea noastră în coaliţie vreo perioadă de răgaz în care să poţi să faci o astfel de analiză şi am avut o discuţie cu primul ministru şi cu domnul Tăriceanu ca în ianuarie să începem să discutăm dacă se impune, dintr-o discuţie cu membrii Guvernului, să vedem dacă este necesar sau nu, pentru că în ianuarie vom începe discuţii serioase despre ce putem face pentru ca activitatea guvernamentală să fie şi mai bună decât a fost în această perioadă. A fost un an guvernamental bun, cu rezultate bune, cu o muncă eficientă, cu măsurile adoptate”, a spus Dragnea la România TV.

El a adăugat că este mulţumit de activitatea premierului Mihai Tudose, pe care şi l-ar dori insa mai calm.

„Eu sunt mulţumit de activitatea premierului Tudose. Este un tip care nu e foarte calm, sunt oameni care nu sunt foarte calmi. (…) Toţi trebuie să fim mai calmi, când eşti mai calm aduni mai multe în jurul tău, când eşti nervos, nu aduni”, a arătat el.

Preşedintele PSD a mai subliniat că personal, până acum, nu are niciun element care să îi spună că trebuie să fie remaniat vreun ministru.

O zi mai târziu, premierul Mihai Tudose a afirmat că în luna ianuarie va avea loc o evaluare, dar nu doar a Guvernului, ci la nivelul tututror zonelor de decizie, referindu-se şi la şefii de agenţii, secretarii de stat, membri în consilii de administraţie. El a afirmat că vor fi luate măsuri de eficientizare.

„Va fi o discuţie în coaliţie şi nu neapărat a Cabinetului, ci a tuturor celor care sunt puşi să ia nişte decizii, să pună în aplicare decizii, începând cu şefii de agenţii, secretarii de stat, membrii în CA, în AGA”, a precizat Tudose, întrebat dacă în ianuarie ar urma să aibă loc o evaluare a Executivului. El a precizat că în mod sigur vor fi luate şi „măsuri de eficientizare”.

Spynews
Ai văzut-o pe fetița din imagine? Dacă da, sună la 112! Alexia are 13 ani și a dispărut / FOTO
Bzi.ro
Diana Munteanu, pictorial provocator la plajă, la 45 de ani! S-a fotografiat în costum de baie și i-a înnebunit pe fani!
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru septembrie. Când încep să vină ploile și să scadă temperaturile în București
Capital.ro
Românii care trebuie să-și schimbe buletinul. Au obligația de a solicita un nou act de identitate în termen de 15 zile
Playtech.ro
ȘOCANT Cum a ajuns să arate acum Gabriela Szabo. Este de nerecunoscut la 48 de ani
DailyBusiness
Apar PĂDURI în mijlocul oraşelor. Acești români vor respira un aer mai curat!
Adevarul
Decizii de recalculare a pensiilor blocate la poștă în toată țara. „Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire”
Spynews
Cristian Marinescu și Deni Stavăr de la Mireasă, ceartă aprinsă în fața tuturor. De la ce a pornit totul. Cum a reacționat Antonia, fosta iubită a bărbatului
Spynews
Bunicul Luizei Melencu, mărturisiri uluitoare. Gheorghe Dincă nu ar fi ucis-o pe adolescenta de 18 ani
Evz.ro
Amenzi colosale pentru șoferi. Ce riști dacă-ți iei câinele sau pisica în mașină
Ego.ro
SECRET: Ce să pui în zacuscă pentru un gust unic
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Noua analiză de sânge a pânzei în care a fost îngropat Iisus răstoarnă tot ce se ştia! Detalii de magnitudine biblică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Iulia, studenta moartă după operația din Turcia, urmează să fie repatriată! Cum va fi adusă înapoi în țară și de ce familia nu are voie să-i deschidă sicriul
Capital.ro
Inspecție tehnică la patru ani de la prima înmatriculare. Test obligatoriu de verificare tehnică
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
stirilekanald.ro
"O tragedie, păcat". Și-a ucis unchiul pentru a o salva! Un tânăr din Mehedinți riscă să meargă la închisoare după ce l-a lovit mortal pe bărbatul care îi bătea bunica
substantial.ro
Tribunalul Suprem Elvețian analizează recursul Federației Române de Gimnastică privind concursul de sol de la Jocurile Olimpice
MediaFlux
Pensionarii vor primi ACEASTĂ SCRISOARE! Sunt vizate 5 milioane de oameni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...