România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: „Cei cu tromboze nu mai fac a doua doză!”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a declarat că România continuă vaccinarea cu AstraZeneca.
Filip Stan
08 apr. 2021, 16:00
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță:

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a declarat că România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. „E foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele. E important ca un procent mare al populației să se vaccineze”, a spus el.

Declarații live făcute de Valeriu Gheorghiță:

-EMA identifică o posibilă reacție de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge.

-Au fost analizate toate cazurile raportate. La nivel mondial au fost raportate aproximativ 220 de tromboze din 34 de milioane de vaccinări.

-Beneficiile vaccinării depășesc eventualele riscuri.

-Emer Cooke a precizat foarte clar că nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex.

-Situația epidemiologică din România e îngrijorătoare. La 100 de oameni cu COVID, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a înregistrat o creștere a gravității cazurilor.

-Evenimentele tromobotice post-vaccinare sunt extrem de rare.

-Ca atare, având în vedere con textul epidemiologic din România e foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele disponibile.

-Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăviri și ne îndepărtează de atingerea imunității de grup.

-Toate autoritățile din domeniu și specialiștii în domeniul medical monitorizează cu atenție toate datele științifice disponibile.

-În urma ședinței de lucru s-au desprins concluziile:

-Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

– Pentru persoanele cu tromboze după prima doză vor decide pașii următori împreună cu medicul de familie.

-Facem apel către profesioniștii din domeniul sănătății și beneficiarii vaccinării să raportăm și supraveghem toate reacțiile înregistrate.

-Ne dorim elaborarea unui cadru integrat de diagnostic și tratament al tuturor evenimentelor trombotice raportate la nivel european.

-Evenimentele trombotice sunt evenimente comune în practica de zi cu zi pentru care există protocoale de diagnostic și tratament.

-Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național, poate prin implicarea spitalelor județene, pentru implementarea protocoalelor de diagnostic și tratament pentru eventuale evenimente trombotice.

-În România, vaccinarea este gratuită, este voluntară, nu este condiționată și nu este obligatorie. Avem trei tipuri de vaccin aprobate.

Întrebări:

Ce fac cei care după prima doză au avut reacții precum dureri de cap puternice și nu au mers la medic?

Evoluția unei tromboze e spre agravare dacă nu beneficiază de tratament. E important să se solicite consult medical pentru lămurirea cauzelor și în funcie de diagnostic se va vaccina sau nu

E posibil să nu fie îndeplinit obiectivul de imunizare a populației în toamnă, în condițiile în care multe persoane anulează programările la vaccinarea cu AstraZeneca?

30% au decis într-adevăr amânarea vaccinării, suntem empatici cu îngrijorarea pe care o au unele persoane. Nu se pune problema să nu se atingă acel obiectiv, pentru că vor fi suficiente doze de la alte companii, dar asta nu înseamnă să nu folosim toate vaccinurile disponibile. E complet în afara recomandărilor combinarea vaccinurilor cu tehnologii diferite, ARN Mesager și cel pe bază de vector viral. Mesajul este ca aceia care s-au vaccinat cu prima doză să continue schema de vaccinare.

Dacă nu s-au înregistrat evenimente trombotice la prima doză, nu apar la a doua, conform experților Despre decizia CEDO – luați în calcul ca vaccinarea să devină obligatorie?
Nu este cazul în România. Vaccinarea este voluntară și gratuită

-Oamenii își pot face analize înainte pentru a stabili dacă există risc de a apărea evenimente trombotice?

Nu a fost identificat un profil de risc. De aceea, nu putem recomanda din acest motiv un set de analize care să fie făcute anterior vaccinării
Despre reticența oamenilor care au făcut prima doză cu AstraZeneca și se tem să continue vaccinarea. A lua o decizie care nu are nicio dată științifică nu este o alternativă potrivită.

Persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de AstraZeneca au posibilitatea de a efectua a doua doză, cea de rapel, în cel mult 12 săptămâni. Exista posibilitatea in platforma de programare de amanare a dozei de rapel. Recomandarea noastra este de a continua schema de vaccinare si a ne prezenta la doza de rapel

Știre inițială

Autorităţile din România trebuie să decidă dacă continuă sau nu vaccinarea cu AstraZeneca sau dacă restrâng din nou utilizarea acestui ser în urma concluziei EMA privind legătura vaccinului cu apariţia de cheaguri de sânge. Decizia autorităţilor române cu privire la vaccinare cu AstraZeneca va fi anunţată de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă la ora 16.00, la Palatul Victoria.

România, dar şi alte ţări din Uniunea Europeană, urmează să decidă dacă renunţă sau restricţionează utilizarea vaccinului produs de AstraZeneca, după ce miercuri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser.

De asemenea, urmează să se decidă ce se va întâmpla cu rapelul persoanelor vaccinate cu prima doză cu AstraZeneca.

Citeşte şi: Vaccinul AstraZeneca, administrat doar persoanelor de peste 30 de ani. Ultimele recomandări ale autorităţilor sanitare britanice

EMA le recomandă celor vaccinați să rămână vigilenți în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor de cheaguri de sânge raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decursul a două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Citeşte şi O femeie de 60 de ani a murit din cauza unor cheaguri de sânge, după vaccin cu AstraZeneca. Reacţia Oxford

„EMA le amintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea formării unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge, care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare”, a comunicat miercuri agenţia.

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat şi el existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser. „Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură între vaccin şi tromboze. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, spunea Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

EMA lasă la latitudinea fiecărei ţări să ia decizia folosirii sau nu a vaccinului produs de AstraZeneca.

Citeşte şi: Florin Cîţu le face românilor un Paşte Fericit: „Circulaţie până la 5:00 dimineaţa şi magazine deschise până la ora 20:00”

 

Prima ţară care a luat măsuri după anunţul EMA că vaccinul AstraZeneca provoacă apariţia de cheaguri de sânge. Care au fost deciziile

Estonia a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, au anunțat autoritățile de la Tallin.

Măsura din Estonia va rămâne în vigoare până la apariția unor informații suplimentare cu privire la acest subiect, potrivit Reuters. Decizia autorităţilor de la Tallin, de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, vine pe fondul anunțului făcut de Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului, conform căruia pot fi listate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca cheaguri de sânge neobișnuite și nivelul scăzut de tromobocite, conform comunicatului emis de EMA.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Vânt puternic, ploi și ninsoare abundentă, de Crăciun. Vremea de care ne era dor, de Sărbători
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Vasile Bănescu: Crăciunul nu este despre cumpărături compulsive sau reduceri
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!