Palatul Culturii din Târgu Mureş a găzduit, miercuri, o şedinţă foto de promovare a unei producţii cinematografice germane de 16 milioane de euro, „Ludwig al II-lea”, realizată de Bavaria Film şi Warner Brothers, în regia lui Peter Sehr şi Marie Noelle, în care joacă unii dintre cei mai mari actori germani şi care se aşteaptă să fie prezentată la Festivalul de la Cannes.
Eroul principal, Ludwig al II-lea al Bavariei, supranumit şi „Regele lebădă”, este jucat de un tânăr actor, originar din Târgu Mureş, care a fost ales dintre 400 de artişti – Sabin Ţambrea.
Tânărul actor a declarat, miercuri, presei, că filmarea de la Palatul Culturii din Târgu Mureş are loc la sugestia sa şi că, deşi a jucat în mai multe piese de teatru, rolul lui Ludwig al II-lea al Bavariei este cel mai important de până acum.
„Am venit la Târgu Mureş pentru a realiza un material de promovare a unui film pe care l-am făcut anul trecut şi care va avea premiera la finalul acestui an în cinematografele germane. Materialul practic va fi compus din mai multe fotografii care reprezintă ipostaze din rolurile pe care le-am jucat la teatru în Germania. (…) Acesta este primul meu rol principal într-un film, până acum am jucat la teatru multe roluri mari, dar rolul acesta este ca o coroană, mai ales că este un film. A fost un casting naţional, căutau bărbaţi care să aibă o înălţime de peste 1,90 şi am fost 400 în total. Este filmul care are cel mai mare buget în Germania în acest an, 16 milioane de euro, şi este cu atât mai deosebit pentru că în Germania nu se fac foarte multe filme de epocă. Acestea necesită foarte multă muncă, foarte multă documentare pentru că fiecare detaliu trebuie reprodus perfect„, a spus Ţambrea.
Sabin Ţambrea a precizat că el interpretează rolul lui Ludwig al II-lea de la vârsta de 18 ani şi până la moartea acestuia, la numai 21 de ani şi că tânărul rege, supranumit şi „Regele lebădă”, a fost un patron al artelor şi l-a ajutat pe Richard Wagner să-şi realizeze aproape întreaga operă.
„Regele iubea foarte mult arta şi asta era o problemă, pentru că la vremea respectivă oamenii investeau mai mult în lucruri care să crească nivelul de trai. Din această cauză oamenii nu prea l-au acceptat. El l-a finanţat mult pe Richard Wagner, de fapt el este cel care a făcut posibil ca Wagner să-şi scrie operele. Ludwig era oarecum retras din viaţa reală, e cumva o figură de vis. El iubea oamenii – acum nu se ştie chiar exact dacă iubea bărbaţii sau femeile, dar noi am încercat să arătăm în film fiinţa lui. Nu este important pe cine iubeşti, de fapt dacă ai posibilitatea să iubeşti asta este important şi asta am vrut să arătăm„, a spus Sabin Ţambrea.
Potrivit acestuia, în distribuţia filmului se regăsesc unele dintre cele importante nume ale cinematografiei germane, precum Hannah Herzsprung, Sebastian Schipper, Tom Schilling, Franz Dinda, Gedeon Burkhard şi Uwe Ochesenknecht.
Tatăl lui Sabin, Bela Ţambrea, a declarat că el a emigrat ilegal din România în 1985, când fiul său avea numai şase luni. Peste doi ani, după mai multe intervenţii, l-au urmat şi soţia împreună cu copilul. Părinţii lui Sabin Ţambrea sunt amândoi artişti, mama acestuia evoluând pe scena Filarmonicii din Târgu Mureş înainte de a emigra.
Tânărul actor a studiat vioara, pianul şi viola de la vârsta de patru ani, este un muzician talentat şi chiar compune, dar pasiunea sa a fost teatrul.
În urmă cu trei ani, el a absolvit Universitatea „Ernst Busch” din Berlin, dar a început să joace încă din anul II de facultate, când a fost remarcat de Claus Peymann, unul dintre cei mai mari regizori ai Germaniei la ora actuală, care l-a distribuit în piesa „Deşteptarea primăverii”, de Wedekind.
La Teatrul Berliner Ensemble, Sabin Ţambrea a jucat deja peste 10 roluri principale, unele în piese clasice, altele în piese moderne.
„Realizarea acestui film este ceva galactic, deci să lucrezi cu Warner Brothers este ceva ce şi-ar dori orice actor din România sau Germania. El a obţinut acest rol concurând cu 400 de actori, fiecare la rândul lui era de elită, dar el se vede că a reuşit din toate punctele de vedere să acapareze juriul. (…) Despre Sabin, toată lumea spune că are o aură deosebită care radiază. Şi prin simplitate, prin faptul că nu a devenit alt om în momentul în care a primit acest rol – el a jucat multe roluri la Teatrul Berliner Ensemble. A jucat Shakespeare, «Sonete», multe alte piese în care a avut rol principal şi de fapt teatrul l-a condus şi l-a ajutat să se dezvolte şi mai tare, deci a devenit un actor, la 27 de ani, aproape împlinit. Nu că ar fi graniţa lui, pentru că graniţele lui nu se opresc aici, suntem convinşi„, a declarat tatăl actorului.