Scad ratele românilor! BNR a redus dobânda cheie la 6,75% pe an, pentru prima dată din ianuarie 2023

Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) s-a reunit vineri într-o nouă şedinţă pe probleme de politică monetară, după ce, la întâlnirea precedentă din luna mai, a decis să menţină dobânda cheie la 7% pe an.
Filip Stan
05 iul. 2024, 15:30
Scad ratele românilor! BNR a redus dobânda cheie la 6,75% pe an, pentru prima dată din ianuarie 2023
UPDATE:

Totodată, BNR a hotărât scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an, dar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Ştirea iniţială

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna ianuarie a anului trecut, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.

Debitorii cu credite legate de IRCC vor avea de așteptat până la începutul anului viitor să vadă o scădere substanțială a ratelor, dacă BNR va începe reducerea ratei cheie din această vară.

IRCC a scăzut de la 5,9% în perioada aprilie – iunie, la 5,86% în perioada 1 iulie – 31 septembrie, scădere care nu va avea o mare influență în nivelul ratelor lunare ale celor cu credite în monedă națională. Noua valoare aplicată este calculată pe baza dobânzilor medii zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul 1 din acest an.

”Sunt șanse ridicate ca BNR să scadă dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază. Singurul risc îl reprezintă acciza la combustibil și efectele ei asupra inflației. Până la finalul anului vedem două tăieri de dobândă, urmând ca nivelul acesteia să ajungă la cel mult 6-6,5%”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, potrivit Economica.net.

Economistul bancar atrage atenția că BCE nu dă semne că va mai scădea dobânda cheie anul acesta, iar FED va scădea cel mult o singură dată dobânda în 2024, iar România ar putea fi influențată de trendul extern. O soluție de compromis ar putea fi lărgirea marjei intervalului dintre dobânda plătită de BNR la depozitele constituite de bănci și cea la creditele oferite de banca centrală la 1,25%, ceea ce ar echivala practic cu o reducere, fără ca BNR să se atingă de dobânda de politică monetară. Adrian Codirlașu crede însă că este puțin probabil să se întâmple acest lucru.

Citeşte şi: România, doar peste Bulgaria în ierarhia salariilor minime din Uniunea Europeană. Ce ţări conduc topul realizat de Eurostat

”Anticipăm că Banca Națională va menține dobânda de polítică monetară neschimbată la ședința din 5 iulie, deși șansele unei scăderi de 0,25 pp nu sunt neglijabile (estimăm că acestea sunt de 30%). Principalele motive pentru care considerăm mai probabilă menținerea neschimbată a nivelului dobânzii cheie țin pe de o parte de contextul extern, unde FED încă amână tăierea dobânzilor, BCE nu semnalează că va continua după tăierea din iunie, iar în regiune Banca Centrală a Poloniei pare să amane următoarea tăiere pentru 2025, iar pe de altă parte de cel intern, unde avem un déficit bugetar peste așteptări, activitatea de creditare în accelerare puternică și avansul salarial încă robust”, a declarat Valentin Tătaru, economist șef ING Bank.

Tătaru subliniază că principalul factor care ar permite o ușoară scădere a dobânzilor este însă și cel mai important, respectiv inflația, care este posibil să fi coborăt sub 5% în iunie și ar putea încheia anul la 4.2%.

Citeşte şi: Piața crypto, în scădere! Investitorii au intrat deja în panică: „Suntem într-o perioadă turbulentă”

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Record de conturi șterse. Mulți utilizatori rămân fără Instagram și Facebook
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Ismael „El Mayo” Zambada și fiul lui „El Chapo” arestați în Texas
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!