Şedinţa Birourilor Permanente pe tema moţiunii de cenzură USR PLUS-AUR se reia marţi, la ora 11. Votul pe propunerea PNL pentru verificarea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR nu a fost valabil, neexistând cvorum. PSD a părăsit şedinţa.
Update. George Simion a avut o primă reacție după amânarea stabilirii calendarului moţiunii de cenzură.
„Mai mare tradarea ca asta nu exista! Practic o motiune de cenzura pe care nu suntem lasati sa o inaintam. Motiunea de cenzura este suspendata pana ajunge Florin Citu presedinte la PNL. Ne acuzau ca sunt semnaturi false. Uitati toti parlamentarii AUR sunt aici.
Orice am depune este blocat de monstruasa coalitie care conduce romania. Au de dat explicatii clare despre ceea ce s-a întamplat la sedinta BPR ale Parlamentului”, a spus George Simion.
Update. Mâine va fi nou ședință la Biroul Permanent Reunit și se votează din nou.
Update. Votul a fost nominal la cererea senatoarei PNL, Alina Gorghiu, adică să se știe cum votează fiecare membru al BPR. Ludovic Orban a refuzat să voteze.
Update. Liderii USR PLUS îi fac praf pe social-democrați, după ce aceștia au părăsit ședința. „Biroul Permanent Reunit a fost boicotat a treia oară de PSD. Nicio supriză: USL trăiește. În spațiul public, Marcel Ciolacu strigă că vrea să-l demită pe prim-ministru, dar reprezentanții PSD părăsesc ședințele în care ar putea să facă asta. Boicotând a treia oară ședința Biroului Permanent Reunit de stabilire a calendarului moțiunii de cenzură, Marcel Ciolacu a confirmat că are comandă dublă și că nu-și dorește cu adevărat demiterea lui Florin Cîțu. Pe scurt: a pus PSD la remorca domnului Florin Cîțu”, transmit liderii USR PLUS pe pagina de Facebook a formațiunii.
Update. Sunt tensiuni uriașe în ședința din Parlament, unde se încearcă stabilirea calendarului moțiunii de cenzură. PSD a ieșit din sală, iar PNL a cerut să se amâne votul pe moțiune și cere verificarea validității semnăturilor.
Moțiunea depusă de USR-PLUS și AUR are probleme din cauza semnăturilor, dar și din cauza faptului că este îndreptată împotriva unei persoane și nu împotriva Guvernului, în ansamblul său.
Potrivit unor surse, USR PLUS va ataca la Curtea Constituțională și va căuta o rezolvare la judecătorii CCR.
George Simion transmite live pe Facebook ședința Birourilor permanente unite ale Senatului și Camerei Deputaților.
George Simion a respins solicitarea lui Daniel Fenechiu, care a cerut acordarea unui termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură depusă de senatori și deputati USR si AUR.
„Toți parlamentarii AUR sunt afară. 42 de semnatari și al 43-lea avea COVID nu putea să semneze. Au adus și semnăturile olograf. Domnul Fenechiu nu spune la cine se referă. Noi avem toți parlamentarii afară, au adus toate semnăturile. Să spună concret la cine face referire. De ce să se mai aștepte două săptămâni. Noi am strâns toate semnăturile, cu cinci peste. Nu există precedent în istoria parlamentară care să prevadă această chestiune de reverificare a semnăturilor. Dacă aveți vreun dubiu, sunt la ușă parlamentarii, vă așteaptă”, a declarat George Simion.
Liderul AUR a mai transmis că „PSD face blat, vrea să iasă din această ședință. Și au ieșit”.
onuț Moșteanu a cerut acceptarea moțiunii de cenzură, respingând acuzațiile că semnăturile nu sunt valide.
„Semnătura olografă e olografă, indiferent de suport. E un abuz fără precedent ca o majoritate să refuze dreptul minorității de a depune o moțiune de cenzură. Deschideți o cutie a Pandorei de care o să vă pară rău. Înmuiați democrația”, a spus Moșteanu.
Știre inițială
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, a declarat luni că PNL va depune astăzi la ședința birourilor permanente reunite ale Parlamentului o cerere pentru verificarea legalității semnăturilor de pe moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR.
”Vom cere să se verifice dacă e îndeplinită o condiție esențială pentru orice moțiune de cenzură, și anume existența semnăturilor a minimum o pătrime din numărul parlamentarilor”, a declarat Daniel Fenechiu pentru g4media.
Întrebat care sunt pașii formali în cazul în care birourile permanente acceptă cererea PNL, Daniel Fenechiu a spus că ”regulamentul nu stabilește un termen. De principiu, funcție de natura suspiciunilor, birourile permanente reunite dau un termen și aleg structura care să facă verificare: fie o comisie parlamentară reunită precum comisia de statut, fie aparatul tehnic al Parlamentului”.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru luni, de la ora 12,00, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR. Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.
„Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci – 12. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite pentru ziua de luni, la ora 12,00”, a declarat, sâmbătă, la Blaj, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
Conform Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.