„Întâlnire cu reprezentanții Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, ai Federației Patronale Române din Industria Alimentară – ROMALIMENTA, precum și cu reprezentanți ai supermarketurilor”, se arată în programul premierului Orban.
Citeşte şi: Alimentele din România sunt cele mai ieftine din UE, iar românii sunt cel mai prost plătiţi din Europa
Factorii cei mai importanți care vor duce la scumpiri în lanț sunt pandemia de coronavirus și seceta cu care ne confruntăm în acest an. Dacă la începutul pandemiei, românii se îmbulzeau în supermarketuri pentru a-și face stocuri de alimente, acum frecvența cu care merg oamenii la cumpărături este mai redusă. Specialiștii vorbesc de scăderea puterii de cumpărare după ce foarte mulți români au intrat în șomaj.
Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile alimentelor ar putea crește în următoarea perioadă și cu 23%.
„În luna iunie am înregistrat cele mai mari prețuri de vânzare a grâului. Cine nu a modificat prețurile până acum probabil că le va modifica după cumpărarea grâului nou și se va vedea în piață o creștere de prețuri la pâine care este necesară pentru că trebuie să pui de acord cheltuielile cu veniturile pe care realizezi”, declara Aurel Popescu, președintele Rompan, la începutul lunii.