Şedinţă la sediul USL după şedinţa CSAT pe tema accidentului aviatic din Apuseni

Liderii USL s-au reunit duminică seară într-o şedinţă la sediul Uniunii. Premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-au întâlnit duminică la sediul USL. Întâlnirea a avut loc imediat după şedinţa CSAT în care s-a discutat despre modul în care au acţionat autorităţile după accidentul aviatic din Apuseni în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la medicină Aura Ion. La sediul USL au venit şi mai mulţi miniştri care au participat la reuniunea Consiliului, la Palatul Cotroceni.
Romania TV
02 feb. 2014, 15:55
Şedinţă la sediul USL după şedinţa CSAT pe tema accidentului aviatic din Apuseni

Potrivit unor surse din USL, citate de Mediafax, la discuţii participă preşedintele PNL, Crin Antonescu, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, ministrul Transporturilor Ramona Mănescu, fiind aşteptaţi şi liderii PSD. Mai sunt prezenţi Eduard Hellvig, Ilie Sârbu, Robert Cazanciuc şi Liviu Voinea.

Între subiectele care ar urma să fie analizate priveşte oportunitatea modificării legii de funcţionare a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, au mai susţinut sursele citate.

De asemenea, liderii USL exclud posibilitatea excluderii altor demnitari de Guvern în urma scandalului legat de modul cum au decurs operaţiunile de salvare.

Discuţiile au loc în contextul în care preşedintele Traian Băsescu afirma că premierul Ponta a cerut duminică trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, Marcel Opriş, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

„Prim-ministrul a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului STS, niciuna din variante nu e viabilă”, a spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta şi şeful STS, Marcel Opriş, au prezentat duminică, în şedinţa CSAT, în contextul în care şeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat după şedinţa CSAT că în urma accidentului aviatic din Apuseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă.

„Nu aş fi dorit să vorbesc la stadiul acesta despre accidentul de aviaţie din Apuseni, dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal să-l organizez. (…) După accidentul din 20 ianuarie din Apuseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul român nu este capabil să acţioneze în situaţii de urgenţă. Vreau să vă precizez foarte clar că atunci când atribuţiunile au reclamat, eu am coordonat acţiunile instituţiilor statului român, cea mai mare parte dintre el fiind implicate în mod curent şi în acţiunile de salvare în cazul unor accidente aviatice”, a spus Băsescu, duminică, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a mai spus că în ultimele zile a fost lansată de către politicieni „o minciună publică” menită să discrediteze Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), menţionând că el nu poate intra în „jocul demiterilor”.

„Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare de acea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul ministru. (…) Prin reglementările legale, STS preia pe linia de apeluri de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie. STS-ul are capacitatea să spună exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, în momentul în care acest apel se face de pe un telefon fix”, a spus Băsescu, la Cotroceni.

El a menţionat că în ultimele zile s-a încercat discreditarea STS.

„În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului, care pur şi simplu şi-a făcut datoria. Iar eu nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine ori la public, ori la politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul în care s-a prăbuşit avionul”, a adăugat Băsescu.

Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbuşit pe 20 ianuarie în zona Beliş, Pasul Ursoaia. În aeronavă se aflau şapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofiţer-student Aurelia Ion şi medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir şi Pavel Constantin Pivniceru. Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Autorităţile şi-au pasat responsabilitatea în legătură cu durata foarte lungă necesară localizării epavei şi, implicit, a operaţiunilor de salvare a victimelor.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
România își reafirmă susținerea față de Ucraina, la trei ani de conflict
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!