Potrivit unor înregistrări audio prezentate de Antena 3, Cristian Boureanu a fost extrem de critic la şedinţa democrat-liberalilor.
Cristian Boureanu:
„Reducerea salariilor cu 25% s-a făcut pentru că, la momentul respectiv, nu am avut puterea, deşi se discutase din toamnă, de când trebuia făcut bugetul, inclusiv în BPN, să reducem salariile cu 10%, cum se discutase cu Fondul Monetar. Iar decizia a fost luată sub presiunea domnului preşedinte Băsescu, pentru că se ducea ţara de râpă.
Atenţie! Nu îl acuz, dar vedeţi cum se raportează. Pentru că guvernul nu o lua şi atunci am luat decizia şi am redus pe şase luni în aceeaşi anvelopă bugetară cu 25% că n-am putut să reducem când trebuia cu 10%.
Să mă corecteze cineva dacă nu s-a vorbit în BPN chestia asta.
Mai mult decât atât, pentru că unii miniştri nu aveau capacitatea intelectuală şi nu aveau nervi să reducă diferenţiat, propunerea prin care, tot în BPN s-a spus: OK, reducem cu anvelopa salarială, dar lăsaţi-ne să tăiem la ăia care au salarii de 80 de milioane sau de 150, mai mult şi la amărâţii ăia care au salarii de 10 milioane sau de 12 milioane să tăiem deloc sau mai puţin şi era tot o chestie politică de voturi şi o chestie corectă. Pentru că unii miniştri n-au vrut să-şi asume răspunderea sau nu puteau să facă această analiză, şi pentru că decizia s-a luat prea târziu, am tăiat cu 25% în luna mai.”
Cristian Boureanu:
„Eu vă spun de ce am redus pensiile. Pentru că am făcut-o pompieristic şi nu s-a uitat nimeni că între şapte milioane patru sute şi zece milioane, a propos de profesionalism, sunt cei mai mulţi dintre pensionari, 80%. Pentru că am făcut-o fără discernământ şi pentru că nu s-a gândit nimeni la momentul respectiv că după ce am făcut dreptate pentru pensionari… ATENŢIE! Noi am făcut dreptate pentru pensionari! Domnul Stolojan şi doamna Mona Muscă au folosit asta în campanie. Am crescut pensiile şi am omorât după aia tot electoratul, inclusiv ăia cărora le-am crescut pensiile nu au fost afectaţi: cei cu trei milioane jumate, din CAP, un milion trei sute, şi ăia spuneau că le-am scăzut pensiile”
Cristian Boureanu:
„Al cincilea lucru, ministerele date pe criteriul regional. Deci, nu cât de bun e ăla pe care îl propune filiala, cu cel mai bun rezultat. Ci, domnule, am trimis eu, de la mine de la judeţ, Parchetul? Îl luaţi, nici nu îl verificaţi, nu vă uitaţi la el şi îl puneţi ministru. În toată lumea, ministerele se dau pe două criterii: fie e om politic naţional şi îl cunoaştem, că dacă nu îl cunoaştem, când vine şi spune cevan nu se uită nimeni la el. La 1% notorietate, nu poţi să faci politici naţionale şi mai ales nu poţi să tai pensii sau salarii şi alte chestii de genul ăsta. Al doilea criteriu este să fie cunoscut de public ca profesionist în domeniul lui. Şi atunci poate să nu fie lider politic. Poţi să îl iei de pe stradă, l-ai pus acolo, toată lumea ştie că Isărescu e bun de trimis. El la orice oră e soluţia perfectă„
Cristian Boureanu:
„Sistemul de vot uninominal. Noi am jucat la cacealma, dar am jucat bine la început poker. Domnule uninominal, noi susţinem. La un moment dat ne-am dat seama că se împute. Hai să fim serioşi! De ce am rămas cu sistemul ăsta de vot? Pentru că nu am vrut noi să înghiţim un pic de rahat şi să propunem noi alt sistem. Pentru că cine ştie discuţiile cu alte partide, ştiţi bine că şi PSD şi PNL ar fi admis un sistem proporţional cu listă naţională, eventual pe modelul german. Da? Dar noi n-am vrut să mâncăm rahatul pe care l-am împroşcat pe pereţi. Ei ne-au spus: „Propuneţi voi!”. Dimpotrivă, am crescut miza la poker şi am spus: „Nu, domnule! Primul ales, primul pe listă!”
Cristian Rădulescu:
„Au fost şi blaturi, au fost şi trădări, au fost şi imagini de campanie. Şi comunicare proastă şi nemuncă. Toate astea au fost. Şi au mai fost două cauze mai importante: una a fost percepţia pe care o aveam noi inevitabil în rândul populaţiei. Am pierdut tabere şi după aceea lui Blaga i s-a spus să ia calul ăsta minunat de pe păscură, armăsarul ăsta care de fapt era în percepţia populară o vacă şi mai pune-i trei ponei dintre care unul şchiopăta că n-a reuşit să-şi facă partid şi face un golaveraj minunat, iar căruţa asta grea du-o până în vârf şi câştigă alegerile. Foarte greu să se întâmple aşa şi eram toţi conştienţi.„
Roberta Anastase:
„Spun lucrul ăsta cu durerea în suflet, în momentul în care admit că, din păcate, USL-ul este o construcţie profesionistă, că abordările sunt profesioniste. Şi am simţit în această campanie electorală, când au lucrat cu trei, patru case de sondare, că au lucrat cu analişti politici, că fiecare discurs era un discurs construit şi adresat cuiva. Ceea ce noi nu am avut de nicio culoare.”