Pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM şi-au depus candidaturile, în 4 ianuarie, Alina Ghica şi Cristi Danileţ, împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din Consiliul Superior al Magistraturii.
Marţi, după ce primul-ministru Victor Ponta a avut discuţii cu membrii Secţiei de procurori a CSM – girând practic conducerea forului, în opinia unor magistraţi – Oana Schmidt Hăineală a fost întrebată de jurnalişti ce se va întâmpla cu procedura alegerii vicepreşedintelui Consiliului în condiţiile în care ambii candidaţi sunt contestaţi de instanţele care i-au ales membri în forul magistraţilor.
„O să vedem exact dacă ziua de mâine (miercuri-n.r.) va aduce sau nu alte candidaturi. O să vedem”, a răspuns presei, potrivit Mediafax, procurorul Oana Schmidt Hăineală, desemnată preşedinte al CSM în urma alegerilor din 4 ianuarie.
Legat de revocarea din CSM a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ, decisă de adunările generale ale judecătorilor, preşedintele CSM a spus: „Nu pot intra la acest moment în astfel de discuţii. În momentul în care vom avea o poziţie adoptată de Plen, atunci o să pot să v-o prezint. La momentul ăsta ne raportăm numai la textul de lege”.
Întrebată de termenul în care va fi luată în discuţie de către Plenul CSM revocarea celor doi judecători, Hăineală a spus că acesta este cel prevăzut de lege, respectiv 15 zile de la momentul centralizării rezultatelor întrunite în toate adunările generale, precizând că procedura este „cea înscrisă în lege”.
Un număr de 13 curţi de apel au decis revocarea din CSM a judecătoarei Alina Ghica, şi peste 90 de judecătorii în ceea ce îl priveşte pe Cristi Danileţ.