UPDATE. Fostul co-președinte PNL Vasile Blaga a afirmat, joi, în BPN, că statutul partidului trebuie schimbat, acesta fiind unul „sindicalist”, care împiedică președintele sau Biroul Executiv să ia măsuri împotriva celor care nu fac performanță, au declarat surse politice pentru Mediafax.
„Astăzi PNL are cel mai sindicalist statut posibil. Președintele sau BEx-ul nu pot lua masuri ferme împotriva celor care nu se implică, nu fac performanță”, a precizat fostul co-președinte al PNL, Vasile Blaga, în Biroul Politic Național al partidului, potrivit unor surse din interior.
Potrivit surselor citate, Vasile Blaga a susținut, de asemenea, că dacă PNL va avea o prezența la vot mică, până în 30%, ”va fi crimă și pedeapsă pentru PNL”.
Și președintele PNL, Ludovic Orban, a susținut în BPN că va aplica statutul pentru cei care vor mai critica public conducerea partidul, „de la avertisment până la excludere”.
Liberalii Alina Gorghiu, Adriana Săftoiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda și Cătălin Predoiu au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină și propune o politică retrogradă.
„Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură și către un nou eșec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge”, se arată în mesaj.
„Eu cred că aş putea contribui în grupul PPE la destule lucruri bune pentru România din zona în care mă pricep, evident, în tot ceea ce înseamnă parcursul pe care l-am avut pe Schengen şi nu cred, fără să mă laud, că sunt prea mulţi oameni care şi au conexiuni la Bruxelles cu cei cu care am negociat la momentul respectiv eliminarea clauzei de salvgardare, pentru că ştiţi că am răspuns de ea. (…) Deci, am o anumită experienţă, zic eu, partidul va hotărî mai departe, sigur”, a declarat Vasile Blaga, joi, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, întrebat de ce s-a decis să candideze pentru alegerile europarlamentare.
Fiind întrebat de ce lideri importanţi ai partidului, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Crin Antonescu, Alina Gorghiu, doresc să candideze la europarlamentare, Blaga a spus: „Asta nu înseamnă că nu poţi ajuta partidul în permanenţă, eu ştiu că europarlamentari au susţinut din greu şi campania prezidenţială şi campania pentru alegerile generale, deci asta nu e nicio problemă”.
„Pe de altă parte, eu cred că sunt oameni cu foarte multă experienţă care pot spun multe lucruri la Bruxelles”, a afirmat Blaga.
Fostul copreşedinte PNL a punctat că politica de la Bruxelles devine „tot mai importantă”, în contextul în care „euroscepticii câştigă teren în toată Europa”.
„E nevoie de o susţinere puternică pentru această construcţie care este Uniunea Europeană, unde este locul nostru „, a mai spus Blaga.
Pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Politic Naţional figurează şi pregătirea alegerilor europarlamentare.