La începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat prezenţa înscrisă în liste de 63 de senatori, însă la momentul votului pentru aprobarea ordinii de zi au fost înregistraţi prezenţi doar 51 de senatori.
„Constatarea este că, în ciuda cifrelor comunicate, nu avem cvorum şi, dacă nu avem cvorum, există fie soluţia nemiloasă a întreruperii lucrărilor pe dată, fie un apel nominal”, a anunţat Antonescu.
Ulterior, niciun lider de grup parlamentar nu a solicitat efectuarea apelului nominal pentru constatarea numărului de senatori prezenţi.
„Nimeni nu cere apel nominal, preşedintele constată şi suspendă şedinţa sau declară eşuată încercarea de a porni o şedinţă”, a mai afirmat preşedintele Senatului.
Pe ordinea de zi a şedinţei de luni figura la punctul doi pe ordinea de zi situaţia senatorului PNL Mircea Diaconu, pentru care ANI a solicitat constatarea încetării mandatului ca urmare a deciziei ÎCCJ.
Membrii Comisiei juridice a Senatului au decis, marţi, în unanimitate, să-şi păstreze punctul de vedere anterior prin care apreciau că plenul acestei Camere legislative este îndreptăţit să se pronunţe asupra unei eventuale stări de incompatibilitate a senatorului liberal Mircea Diaconu.
Această comisie a analizat o solicitare a senatorului liberal, adresată conducerii Senatului, prin care acesta cerea amânarea discuţiilor legate de incompatibilitatea sa până la soluţionarea contestaţiei în anulare făcute de el împotriva deciziei ICCJ, al cărei termen de judecată este 10 aprilie 2013.
Senatorul PNL Mircea Diaconu a depus la Biroul Permanent al Senatului un certificat tip grefă prin care se arată că parlamentarul a formulat o contestaţie în anulare împotriva sentinţei civile date de ICCJ în data de 19 iunie 2012, hotărâre irevocabilă, prin care acesta a fost declarat incompatibil deoarece a fost simultan senator şi director al Teatrului Nottara.
El a cerut conducerii Senatului amânarea oricăror discuţii sau măsuri referitoare la punerea în aplicare a incompatibilităţii stabilite de ANI până la soluţionarea căii de atac.
Potrivit legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.