Şedinţa Senatului, suspendată din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi, ordonanţa privind interceptările

Ședința Senatului de marți a fost suspendată din lipsă de cvorum. Pe orinea de zi se afla şi ordonanţa privind interceptările, iar ministrul Justiţiei, Raluca Prună, se afla în sală, pentru a susţine actul normativ.
Iulian Tudor
03 mai 2016, 15:11
Şedinţa Senatului, suspendată din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi, ordonanţa privind interceptările

Senatorul liberal Liviu Pașca a solicitat verificarea prezenței și s-a constatat că sunt prezenți doar 59 de senatori, cvorumul de lucru fiind de 82 de senatori.

Vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat închisă ședința.

Pe ordinea de zi se afla și dezbaterea ordonanței de urgență privind interceptările, la care comisiile juridică și de constituționalitate ale Senatului au dat raport de respingere.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a fost prezentă în plenul Senatului pentru a susține ordonanța care are termenul de adoptare tacită 5 mai, însă acest punct nu a mai fost luat în dezbatere din lipsa cvorumului.

Senatorii trebuiau să dea votul final, în calitate de Cameră decizională, la Ordonanța de urgență 4/2016 care reglementează acordarea de către universități a titlului de doctor.

Ordonanţa a fost susţinută de Prună şi la Comisia juridică, unde a mers la două şedinţe pentru că la prima la care a venit nu a fost cvorum.

După ce a fost susţinută de ministru, OUG privind interceptările urma să fie amendată de PSD, însă partidul a renunţat şi ordonanţa a fost respinsă săptămâna trecută de Comisie, intrând în dezbaterea plenului marţi.

Ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Actul normativ, emis ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.

Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor – desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale – asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedură Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut la Comisie că prin excepţie de la prevederile legii „organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedură Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică” în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.

Citeşte şi: Ministrul Prună despre OUG privind interceptările: Nu se putea găsi de pe o zi pe alta nicio altă soluţie

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Repartitoare de căldură, obligatorii din ianuarie 2025. Cum se schimbă factura la căldură
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy