PSD deja a anuntat ca va contesta la CCR decizia Guvernului, urmand ca decizia magistratilor sa stabileasca regulile pentru viitor in ce priveste obligativitatea dezbaterii bugetului in Parlament. Ludovic Orban a explicat ca a ales aceasta cale extraordinara pentru ca era si presat de timp, dar si pentru ca starea in care au gasit vistieria dupa plecarea PSD de la Palatul Victoria nu permitea modificari in Parlament. Premierul a spus ca astfel este dat un semnal puternic partenerilor ca Romania are o conducere responsabila.
UPDATE 2: Ludovic Orban prezintă Legea bugetului pentru 2020 şi a explicat de ce a ales varianta angajării răspunderii. „Vă propunem să facem un cadou românilor de Crăciun şi de Anul nou: bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale. Nu am înţeles de ce alte guverne, fără să aibă contrângere de timp, nu au adoptat proiectul bugetului în termenul legal”, a spus Ludovic Orban.
UPDATE: Al doilea proiect prezentat de premier este cel pentru modificarea OUG 114/ 2018.
UPDATE: Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020.
„Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat a ţinut cont de legea pensiilor aflată în vigoare, iar în proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor”, a spus Ludovic Orban, care a arătat că a aprobat la această lege un amendament care prevede creşterea comisionului de transmiterea prin intermediul Poştei Române de 1% la 1,1%.
Asumarea răspunderii pentru cele trei acte normative se face separat, în trei şedinţe diferite.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că a luat decizia angajării răspunderii pentru 3 proiecte de lege: legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a OUG 114.
Citeşte şi Ludovic Orban, la România TV: „Le spun mincinoşilor că nu am tăiat bani de la sănătate”
Orban doreşte ca Legea bugetului să fie adoptată până la finalul anului, apreciind că aşa este normal.
„E o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru a avea bugetul pe 2020 până la 31 decembrie”, a spus Orban.
Premierul a spus că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să se finalizeze bugetul de stat şi cel al asigurărilor de stat în termenul stabilit.
PSD a transmis, joi seară, că decizia asumării răspunderii pe Legea bugetului de stat pentru 2020 este cea mai nedemocratică decizie a unui guvern după 1989 şi susţin că „PNL-iştii vor să adopte pe furiş bugetul ca să nu dea explicaţii despre cifrele umflate”.
Social-democraţii au anunţat că depun mai multe amendamente:
1. Creşterea pensiei minime, pe care PNL vrea să o îngheţe în 2020.
2. Creşterea salariilor din Învăţământ, conform prevederilor legale pe care PNL vrea să le abroge.
3. Asigurarea pragurilor minime de finanţare pentru comunităţile locale, pe care PNL vrea să le desfiinţeze, condamnând jumătate din populaţie la subfinanţare.
4. Asigurarea finanţării spitalelor, pe care PNL vrea să o taie cu aproape 40%.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.