”Denunţul format de 28 de parlamentari USR este de inducerea în eroare a organelor judiciare. Domnul Sebastian Cucoş a minţit în mod inacceptabil organele judiciare, a minţit procurorii, spunând că pe 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Este o minciună absolut ridicolă. Lucrurle nu pot rămâne în acest stadiu”, a spus deputatul URS Sebastian Ion la ieşirea din sediul Parchetului General unde a depus o plângere penală împotriva colonelului Sebastian Cucoş.
Stelian Ion a precizat că USR a trebuit să ia atitudine, întrucât nu a existat nicio autosesizare cu privire la acest aspect.
”Este foarte grav că un oficial, un şef din Jandarmeria Română foloseşte instituţia sa pentru a induce în eroare organele judiciare”, a mai spus Stelian Ion.
Acesta susţine că Sebastian Cucoş a depus la DIICOT plângerea cu privire la tentativa de lovitură de stat pentru a susţine declaraţiile lui Liviu Dragnea pe această temă, dar şi ca o ”şicană” pentru declinarea dosarului privind violenţele din 10 august către DIICOT şi întârzierea anchetei în acest dosar.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.
Parchetul General anunţa la începutul acestei luni că la Secţia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plângeri penale de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.
Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiaţi marţi în Comisia pentru drepturile omului în legătură cu violenţele din 10 august. Carmen Dan a spus, la audierea din comisie, că ancheta internă declanşată la nivelul Jandarmeriei după protestul din Piaţa Victoriei a fost suspendată imediat după începerea cercetărilor de către Parchetul General. Ea a susţinut că şi-ar fi dorit ca discuţiile din comisie să fie echidistante şi să fie abordate şi din perspectiva jandarmilor loviţi de protestatari cu pietre, sticle şi garduri. La finalul audierilor, care au durat aproximativ o oră, Dan a spus că toată lumea trebuie să înţeleagă şi să admită că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului şi că le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească vinovaţii.
La rândul său, Cătălin Paraschiv a spus că jandarmii pe care i-a coordonat au încercat să fie „cât mai puţin violenţi” şi să adopte o tehnică militară care să le permită să ţină la distanţă oamenii de clădirea Guvernului fără să folosească echipamentele din dotare, pe care însă legea le permite să le folosească în astfel de situaţii cum a fost cea de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.
La patru zile de la protestele din 10 august, şeful Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş a susţinut o conferinţă de presă în care a dat asigurări că jandarmii şi-au făcut datoria şi că îşi merită respectul, susţinând că cei vinovaţi vor plăti, fără însă a face vreo precizare lagată de modul de coordonare a intervenţiei Jandarmeriei de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, el a făcut un apel la români: „În anul centenar, haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere”.
În 12 septembrie, Jandarmeria Română a depus plângere la DIICOT în cazul mitingului din 10 august din Piaţa Victoriei, sesizarea vizând infracţiuni împotriva ordinii constituţionale. Plângerea a fost depusă de către Sebastian Cucoş.