Şefa ANM anunţă temperaturi-record din ultimii 70 de ani. Aproape jumătate din teritoriul României este sub cod galben de vânt puternic, însă vestea momentului este valul de căldură neobișnuit de intens. Elena Mateescu a declarat că până în această seară intensificările vântului vor fi resimțite în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 45-55 km/h, iar în zonele montane vor fi rafale de 60-70 km/h. De asemenea, există o atenționare meteorologică de cod galben pentru zona Moldovei, est și sud-estul Transilvaniei, unde vitezele vântului pot ajunge la 55-65 km/h, iar în Carpații Orientali peste 90 km/h la altitudini mari.
În ceea ce privește temperaturile, se înregistrează deja valori de 24 de grade Celsius la Calafat și Turnu Măgurele. Bucureștiul, dar și alte orașe din sud și sud-est, cum ar fi Brăila, Focșani și Galați, înregistrează temperaturi ce depășesc 20 de grade Celsius.
Elena Mateescu afirmă că vom atinge pragul unei zile de vară, cu 25 de grade Celsius, iar în zilele următoare temperaturile se pot apropia de 28, chiar 29 de grade Celsius. De asemenea, sunt așteptate recorduri ale temperaturilor minime și maxime zilnice, cu 20 de stații meteorologice înregistrând cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 29 martie.
„Ultimele zile ale lunii martie vor aduce temperaturi care se pot apropia de 28, chiar 29 de grade Celsius. Cu siguranță vom atinge recorduri ale valorilor minime și maxime zilnice, cum de altfel și în această dimineață am înregistrat la 20 de stații meteorologice, cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 29 martie”, a spus şefa Elena Mateescu la Antena 3.
Practic, România se pregătește să înfrunte o perioadă de căldură extremă, ocazie cu care Elena Mateescu avertizează populația să ia măsuri de precauție pentru a evita efectele adverse ale temperaturilor extreme.
Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pe tot parcursul lunii aprilie, conform prognozei anunţate vineri de meteorologi. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în întreaga ţară, în intervalul 8 – 22 aprilie.
Săptămâna 01.04.2024 – 08.04.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cu excepţia regiunilor nord-vestice, unde cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale, regimul pluviometric va fi deficitar, mai ales în sud-vestul teritoriului.
Săptămâna 08.04.2024 – 15.04.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 15.04.2024 – 22.04.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar, în cea mai mare parte a ţării.
Săptămâna 22.04.2024 – 29.04.2024
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.