În timpul unei vizite la Kiev, Mogherini a dat de asemenea garanţii că nu există o „oboseală” din partea Uniunii Europene, după cum au demonstrat-o deciziile blocului comunitar de a prelungi sancţiunile împotriva Rusiei şi de a oferi asistenţă financiară Ucrainei.
Uniunea Europeană a anunţat luni că a prelungit cu încă şase luni, până la 15 septembrie 2018, sancţiunile impuse împotriva a 150 de responsabili ruşi şi rebeli ucraineni pentru implicare în conflictul din estul Ucrainei, conform unui comunicat emis de Consiliul European. „O evaluare a situaţiei nu a justificat o modificare a regimului sancţiunilor”, a precizat Consiliul European. Decizia va intra în vigoare la 13 martie, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE.
Mai mulţi membri ai guvernului rus şi personalităţi apropiate de preşedintele Vladimir Putin figurează pe lista neagră a UE, potrivit Agerpres.
De asemenea, Comisia Europeană (CE) a propus vineri acordarea unui ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro Ucrainei, a cărui deblocare va fi condiţionată însă de progrese în procesul de reformă.
Uniunea Europeană a fost unul din cei mai importanţi susţinători financiari ai Ucrainei după ‘revoluţia portocalie’ din 2013-2014, cele 28 de state membre punând la dispoziţia Kievului 2,8 miliarde de euro în împrumuturi directe, precum şi alte tipuri de asistenţă. Parcursul inegal al Kievului în combatarea corupţiei şi reformarea sistemului de justiţie îi îngrijorează însă pe susţinătorii săi occidentali, care le-au cerut liderilor ucraineni să nu dea înapoi de la reformele promise.