„Industria energetică din România are un potenţial deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare României, dar are şi potenţialul de a fi un factor de creştere economică. În primul rând pentru că avem un mix de resurse primare potenţiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producător în sud-estul Europei, la hidro, la nucleară, la partea de cărbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a început acum”, a declarat Gheorghe într-o emisiune de la Pro TV.
Ea a arătat că dependenţa faţă de importuri va creşte în timp la aproximativ 50% din consum, în absenţa investiţiilor. „Dependenţa de importuri ar putea creşte de la circa 20% în 2010 la 50% în anul 2030. Aceasta dacă noi nu facem acele investiţiile necsare pentru a creşte producţia locală astfel încât să ne asigurăm o poziţie de independenţă strategică energetică. Acest lucru presupune ca de astăzi până în anul 2030 să investim circa 3-4 miliarde de euro pe an în tot ce înseamnă petrol şi gaze, toate celelalte industrii, nucleară, hidro şi regenerabile, şi în eficienţă energetică”, a afirmat Gheorghe.
Ea a adăugat că aceste investiţii ar urma să fie finanţate în mare parte de sectorul privat, statului revenindu-i partea de infrastructură şi ale domenii.
„Acest 3-4 miliarde de euro sunt posibil a fi finanţate. Marea parte va fi sectorul privat, dar există şi o parte cum ar fi infrastructura sau alte elemente care sunt de domeniul sectorului de stat”, a precizat ea.
OMV Petrom asigură aproape jumătate din producţia de gaze la nivel naţional, respectiv circa 5 miliarde metri cubi anual. Compania este singurulproducător de petrol din ţară, cu o producţie de 4-5 milioane tone pe an.
Totodată, compania, controlată de grupul austriac OMV, a intrat şi pe piaţa producţiei de electricitate. OMV Petrom operează o termocentrală pe gaz şi un parc eolian.