Şefa Secţiei de Psihiatrie de la Spitalul din Arad, trimisă în judecată în dosarul testărilor ilegale de medicamente

Delia Podea, șef al Secției Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest "Vasile Goldiș", a fost trimisă în judecată de Parchetul General, în stare de arest preventiv, în dosarul testărilor ilegale de medicamente, informează Agerpres.
Filip Stan
21 iul. 2016, 14:42
Şefa Secţiei de Psihiatrie de la Spitalul din Arad, trimisă în judecată în dosarul testărilor ilegale de medicamente

Delia Podea, medic primar psihiatru, va fi judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale); fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale); fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale); uz de fals (53 acte materiale); luare de mită în formă continuată (23 acte materiale); abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale); fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).

În același dosar, a fost deferită justiției Claudia Haiduc (fostă pacientă), acuzată de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată.

Procurorii susțin că Delia Podea a efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populației.

Totodată, utilizând ascendentul moral și profesional de care beneficia în relația cu medicii rezidenți ai Secției de Psihiatrie, cărora le era îndrumător, Delia Podea i-a determinat și i-a constrâns pe aceștia să săvârșească astfel de ilegalități.

În mod concret, Delia Podea a efectuat studii clinice fără consimțământul informat al subiecților și a consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia.

Pentru obținerea semnăturii pe declarația privind consimțământul participării la studiu, Delia Podea a acționat în două modalități: prezenta documentul pacienților sau aparținătorilor acestuia (în situația pacienților fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize; contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenți să contrafacă semnătura pacienților.

Pentru a asigura numărul de pacienți prevăzut în protocoale, Delia Podea a inclus în studii și pacienți care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicațiile acesteia, medicii rezidenți și asistentele medicale au consemnat în foile de observație simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale.

Totodată, Delia Podea nu a consemnat în foile de observații administrarea unei medicamentații suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

Procurorii mai susțin că, în situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat, pentru a fi menținuți în studiu, li se administrau medicamente conținând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt probele biologice atribuite pacienților erau de fapt recoltate de la cadrele medicale ale secției. Pe fondul administrării medicamentației experimentale, starea de sănătate a subiecților s-a înrăutățit semnificativ.

Potrivit dispozițiilor medicului Delia Podea, la externare, pacienților înrolați în studiu li s-au întocmit două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat, și altele contrafăcute, înmânate pacientului și care consemnau administrarea unui tratament clasic, fără menționarea includerii în studiu.

Prin aceste modalități, Delia Podea a urmărit includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienți și efectuarea chiar fictivă a cât mai multe vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor (producători de medicamente), dat fiind că medicul primea de la aceștia un onorariu, dar și câte 400 de euro/vizită/pacient.

Astfel, pentru studiile clinice desfășurate, ea a încasat de la un singur sponsor suma totală de 179.994 euro.

În perioada 2014 — mai 2016, cu ocazia derulării a 10 studii clinice, în care era investigator principal, fără consimțământul informat al subiecților, Delia Podea a consemnat în documentele medicale întocmite, personal sau prin intermediul sub-investigatorilor, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic și simptomatologie, starea de sănătate a pacienților, prezența la vizitele de studiu, tratamentul de urmat și efectele acestuia, cauzând un prejudiciu fiecărei persoane juridice implicate, precum și pacienților.

Totodată, în perioada ianuarie — noiembrie 2015, ea a procedat la falsificarea a opt foi de observație, înscrisuri oficiale, prin contrafacerea scrierii și a subscrierii.

Parchetul General mai arată că, în perioada august 2014 — aprilie 2016, Delia Podea a efectuat consemnări medicale necorespunzătoare adevărului în registrele de consultații de la cabinet sau în foile de observație, consemnări în fals referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul de urmat (21 de mențiuni), fapta sa întrunind elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (45 de consultații medicale fictive).

De asemenea, în perioada august 2014 — mai 2016, Delia Podea a folosit, anexând la dosarele de studii clinice ale pacientului, copii de pe înscrisurile falsificate pentru a fi îndeplinite criteriile de includere pe studiu și pentru a fi prezentate monitorilor cu ocazia vizitelor de monitorizare (53 acte de uz de fals).

În perioada decembrie 2010 — aprilie 2016, Delia Podea a primit sume de bani de la mai multe paciente pentru diagnosticarea fictivă și internarea acestora în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie, în vederea eliberării în fals a unor documente medicale necesare pentru obținerea unei pensii de invaliditate sau pentru menținerea în gradul de invaliditate (23 acte materiale).

În plus, în cursul anului 2016, Delia Podea a diagnosticat fictiv și internat ilegal două persoane, eliberându-le documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate, cu consecința prejudicierii bugetului de stat cu sumele corespunzătoare îngrijirilor medicale fictive pe perioada internărilor sau în vederea prelungirii concediului medical peste 90 de zile.

În luna februarie 2016, Delia Podea a procedat la diagnosticarea fictivă a unei persoane și, ulterior, la internarea acesteia în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie, fiindu-i eliberată, prin consemnarea în fals a foii de observație și a rețetei medicale, documente medicale în vederea obținerii unei pensii de invaliditate.

De asemenea, pe 27 mai 2016, Delia Podea a procedat la diagnosticarea fictivă cu „tulburare de anxietate’ a inculpatei Claudia Haiduc și, ulterior, la internarea acesteia în mod fictiv, în cadrul Secției Clinice de Psihiatrie, fiindu-i eliberate, prin consemnarea în fals, a foii de observație, în care la externare s-a menționat diagnosticul de episod depresiv anxios reactiv, și a unor documente medicale precum referatul medical, consimțământul informat, fișa de circuit a pacientului și biletul de trimitere.

Aceste documente medicale au fost eliberate în fals cu scopul de fi depuse la Cabinetul de Expertiză Medicală cu o solicitare de prelungire a concediului medical peste 90 de zile.

„Acordarea prin decizii medicale de drepturi de asigurări sociale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condițiile necesare a produs prejudicii bugetului de stat, iar infracțiunile pentru care a fost trimisă în judecată inculpata Podea Delia-Marina sunt fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente, ce afectează negativ starea de sănătate a populației, dar și drepturile pacienților. Infracțiunile de care este acuzată inculpata sunt în măsură să lezeze ordinea socială, respectul și încrederea opiniei publice în actul medical, dar și în studiile clinice care duc la omologarea pe piață a unor substanțe active”, declară procurorii.

Ei au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile și imobile aparținând Deliei Podea: 22 de tablouri și o sculptură (în valoare de aproximativ 91.400 de euro); un teren intravilan în comuna Tudor Vladimirescu, județul Arad (în suprafață de 603 mp); un imobil situat în Arad (compus din teren și casă de locuit); un teren intravilan situat în comuna Livada, județul Arad (în suprafață de 600 mp); precum și 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD și 645 GBP, sume ridicate cu ocazia unor percheziții domiciliare.

De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de 71.306 lei, 111.635 euro și 140.468 USD, aflate în conturi bancare.

În cadrul anchetei, procurorii au colaborat cu ofițeri de poliție din cadrul IGPR — Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigare a Criminalității Economice, precum și cu Serviciul Român de Informații.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Arad.

Citeşte şi: Şefa Secţiei de Psihiatrie de la Spitalul din Arad, arestată pentru 30 de zile

Spynews
Dana Badea și Alin s-au despărțit, la scurt timp după ce au ieșit din arest! Influencerița trece prin momente grele
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se deschide o fabrică unică în lume. UE a aprobat o investiție de circa 100 de milioane de euro
Capital.ro
Decizie pentru toți românii care au BULETIN. Au la dispoziție doar 15 zile
Playtech.ro
Americanii nu vor să dea medalia. Lansează o nouă teorie. Eroarea gravă pe care ar fi făcut-o TAS
DailyBusiness
DATA LA CARE INTRĂ PENSIILE. S-a aflat acum!
Adevarul
Dacă lui Putin nu-i convine situația din Kursk, atunci „să plece naibii din Ucraina”, spune Casa Albă
Spynews
Prețul pe care l-a plătit Ioana Grama pentru o noapte de cazare în Dolomiți. Suma depășește cu mult salariul minim în România
Spynews
Noi informații cutremurătoare despre ce se petrecea la Spitalul Pantelimon. Au fost făcute noi sesizări. Alte cinci decese sunt investigate 
Evz.ro
Codul Muncii. Drepturile salariaților care lucrează 12 ore pe zi
Ego.ro
Din cauza soacrei mele,mi-am luat copilul și am plecat. M-a umilit și...
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Un al treilea ADN, găsit pe trupul doctoriței ucise. Cu cine era Marina în cabinet?!
Cancan.ro
Cine este tatăl Elizei Iliescu, de fapt. Adriana Iliescu i-a spus adevărul fiicei ei, în sfârșit
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni merge la închisoare. Câți ani va petrece în arest Constantin Popescu
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Guvernul a dat termen pentru români. Aveți timp 5 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
Ireal ce au găsit polițiștii în mașina jandarmului care s-a împușcat în cap! Breaking news!
substantial.ro
Donald Trump discută cu Elon Musk despre Ucraina și relațiile comerciale cu UE
MediaFlux
România se pregătește de RĂZBOI? Mișcare strategică CIUDATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...