Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” SA a „suferit” o creștere substanțială de salarii în rândul șefilor, chiar dacă țara trece prin măsuri de austeritate serioase și întârzierile trenurilor au crescut alarmant.
O bună parte din vagoanele CFR Călători se află într-o stare jalnică, însă CFR este și campioană la întârzieri, trenurile acumulând însumat peste 4,3 milioane de minute întârziere în anul 2022, echivalentul a opt ani de zile într-un singur an.
Anul 2023 a fost unul mult mai bun, în care întârzierile pe tren în primele opt luni cumulate au ajuns la peste 4,6 ani, cu o medie de 8 minute de întârziere pe tren.
Cu toate acestea, șefii de la CFR Călători SA au considerat că aceste aspecte le permit să își majoreze indemnizațiile lunare. De aceea, membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrație și-au mărit salariile cu suma de 3.300 de lei, printr-o hotărâre AGA de la sfârșitul anului trecut, ca și la CFR SA.
Victoraș Florian Bucureanu este pensionar, salariat și membru CA al CFR Călători, iar veniturile sale au fost de peste 200.000 de lei într-un an, cărora li se va adăuga indemnizația de membru în CA al CFR Călători. Are trei case, două terenuri agricole și conturi cu peste 200.000 de euro.
Sorin Georgel Flutur lucrează în CFR din 1990 și este membru CA al CFR Călători SA și consilier la Central CNCF CFR SA Iași. De asemenea, este și administrator la Ecopiața SA, iar veniturile sale anuale au depășit 180.000 de lei.
Rela Nicoleta Ștefănescu este director în Ministerul Agriculturii, dar a și ocupat mai multe funcții în instituțiile de stat: secretar general la Ministerul Finanțelor (cu o remunerație de 67.938 de lei), membru CA al Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (61.185 de lei), membru CA la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (39.955 de lei), membru CA al CFR Călători SA (43.143 de lei), membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al EximBank (16.119 lei) și secretar general la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (84.804 lei).
Citește și : O fabrică de tradiţie din România se vinde la preţ de nimic. Anunţul care lasă şomeri mii de oameni
Acum câteva zile a fost chiar numită în funcția de secretar general al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.
Traian Preoteasa, membru CA și director general al CFR Călători SA, a câștigat 289.319 lei din funcția de director, 37.524 de lei ca membru CA al Metrorex, neprimind bani din funcția de membru CA al CFR Călători SA. Are casă măricică în București, apartament în Dubai din care a obținut 31.200 de euro și ceasuri în valoare de 20.000 de euro.
Gabriel Popa, profesor și prodecan la Facultatea de Transporturi din cadrul Universității Politehnice București, obține 168.923 de lei din funcția sa universitară, însă a mai obținut și 85.214 lei din funcțiile de membru în Consiliul de Conducere al Autorității Feroviare Române (AFER), membru în CA al Metrorex SA și al CFR Călători SA.
Marin Stancu este cadru didactic asociat la Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii București, director în Ministerul Transporturilor, salariat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și membru CA al CFR Călători, funcții care i-au adus 195.000 de lei.
Ionuț Laurențiu Mașala este director economic la Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), companie la care a mai fost economist și director. De la CNAIR, Mașala a încasat, conform ultimei declarații de avere, suma de 316.444 de lei.
Soția lui Mașala lucrează și ea la CNAIR în funcția de șef serviciu (cu un venit de 124.862 de lei). Cei doi soți nu posedă nici o locuință, vânzându-și casa acum mai bine de un an cu suma de 340 mii de euro.