‘Cred că lucrurile s-au clarificat, arieratele sunt o prioritate. Am înţeles că sunt condiţii impuse de FMI, dar cu siguranţă (…) poţi să faci faţă’, a precizat preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, referindu-se la o declaraţie a ministrului Voinea conform căreia plata arieratelor la nivelul autorităţilor locale, cu o valoare de 1,18 miliarde lei, este o condiţie pentru ca România să intre în board-ul FMI în luna iunie, când ar trebui făcută evaluarea acordului stand-by de tip preventiv.
El a adăugat că procentul care aparţinea CJ săptămâna trecută a fost împărţit primăriilor care au ca prioritate achitarea arieratelor.
‘Deci nu avem (n.r. arierate). Sunt foarte multe comune unde cei de la PDL i-au învăţat la prostii – ‘luaţi bani, îndatoraţi-vă, faceţi credite’ şi i-au lăsat cu fundul în baltă. Cei de la PSD şi PNL n-au avut curajul să bage mâna în buzunare cum au făcut-o cei de la PDL‘, a spus Duicu.
Întrebat ce părere are despre faptul că preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de o astfel de circulară, Adrian Duicu a arătat că este vorba despre un anumit timp de competiţie internă pentru şefia UNCJR.
‘Sunt speculaţii care se fac, sunt oameni care sunt într-o competiţie internă acum în partid pentru o competiţie care există la UNCJR şi nu ar trebui să confundăm competiţia de la UNCJR cu guvernarea României’, a arătat el, spunând că are o relaţie foarte bună cu ministrul Voinea.
El a adăugat că există probleme locale, dar care pot fi gestionate şi care totodată vor fi discutate în cadrul PSD şi a menţionat că judeţul pe care îl reprezintă are nevoie de circa 200 miliarde de lei vechi.
Duicu nu a dorit să precizeze pe cine susţine la preşedinţia UNCJR. ‘Decidem aici la PSD pe cine susţinem. Cred că dacă avem 23 de voturi, ne putem susţine şi singuri’, a spus el.
La rândul său, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că ministrul delegat pentru buget n-a făcut decât să recomande autorităţilor locale, în special consiliilor judeţene, plata cu prioritate a arieratelor, acesta ‘cunoscând foarte bine angajamentele Guvernului’, respectiv cele luate faţă de FMI.
‘Deci pe mine nu m-a deranjat această recomandare, pentru că am tratat-o ca atare, imediat am luat măsurile necesare, la o discuţie între colegi şi am emis, împreună cu Silvian Ciupercă şi cu ceilalţi colegi din conducerea Biroului Permanent, un material d-lui prim-ministru şi d-lui ministru de la buget şi aţi văzut că a apărut o ordonanţă de urgenţă care reglementează această situaţie’, a spus Marian Oprişan.
În opinia preşedintelui CJ Brăila, Bunea Stancu, ‘toţi trebuie să înţeleagă că este vorba despre o situaţie deosebită’.
‘Şi, din discuţiile avute în Biroul Politic Naţional, cred că acolo s-a tranşat acest subiect şi după aceasta eu am plătit integral arieratele. Fiecare să se organizeze la judeţul lui, fiindcă cred este mai bine. Aşteptăm bani şi de la Guvern, dar eu cred că cel mai mare ajutor este cel care ni-l dăm noi – să gospodărim ceea ce avem şi ceea ce ni se repartizează’, a spus Bunea Stancu.
El crede că ‘fiecare se enervează pentru că trebuie să se enerveze’. ‘Eu sunt un om logic şi practic, încerc să rezolv problemele cu ceea ce am în curtea mea’, a adăugat preşedintele CJ Brăila.
Cei trei preşedinţi de CJ participă la Palatul Parlamentului la o reuniune a preşedinţilor de consilii judeţene social-democraţi care vor propune miercuri candidatul din partea partidului pentru preşedinţia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.