Prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a reacţionat, marţi, la declaraţiile ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu privire la desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de asigurări de sănătate judeţene ‘se situează în afara programului de guvernare al USL’.
„Aceste discuţii ale domnului ministru Nicolăescu s-au făcut în afara şedinţelor de guvern şi sunt făcute fără acceptul nimănui. Sunt opiniile şi ideile dumnealui, probabil generate din dorinţa dumnealui de a ieşi în faţă, că altfel nu-mi explic. (…) Nu agreăm desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică, ele trebuie să treacă la nivelul consiliilor judeţene care vor exista în continuare, în contextul regionalizării”, a declarat Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, potrivit Agerpres.
El a precizat, la sfârşitul şedinţei CJ, că nu ştie ‘de unde vin’ respectivele declaraţii ale ministrului Nicolăescu şi că va cere lămuriri în acest sens de la premierul Victor Ponta, acesta urmând să participe la adunarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, care va avea loc pe 14 martie.
„Nu poţi să spui că desfiinţezi casele de sănătate, poţi să spui că le treci în subordinea consiliilor judeţene, cu finanţare proporţională pe numărul de asistaţi şi de cheltuieli sociale asigurate de judeţul respectiv. Descentralizezi casa la nivelul viitoarelor regiuni, dar nu le desfiinţezi”, a susţinut Nicuşor Constantinescu.
Prim-vicepreşedintele PSD Constanţa a declarat că programul de guvernare al USL prevede ca ‘primă chestiune’ descentralizarea, nu desfiinţarea.
„Descentralizare înseamnă descentralizarea de competenţe, trecerea în subordinea autorităţilor locale, municipale, orăşeneşti, judeţene şi viitor regionale a competenţelor şi a structurilor aferente în subordinea lor, după care guvernul rămâne central, cu rolul de a stabili programele naţionale şi de a verifica dacă autorităţile cărora li s-au descentralizat competenţele îşi fac treaba şi de a lua măsurile legale ce se impun”, a explicat Nicuşor Constantinescu.
Preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea (PSD), a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre anunţul ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit căruia casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică vor fi desfiinţate în următoarele zile.
„Eu cred că este o discuţie. Trebuie să vedem proiectul şi să discutăm. Eu cred că o direcţie care să coordoneze politicile şi strategiile la nivel naţional şi la nivel de judeţ trebuie să existe, într-o formă sau alta, iar Casa (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – n.r.) este o structură, din ce ştiu eu, autonomă, în care există patronat, sindicate etc. Eu cred că acest sistem de asigurare trebuie să funcţioneze. Nu ştiu exact la ce se referea, dar eu cred că trebuie să aşteptăm un proiect, o discuţie, o dezbatere publică”, a răspuns Cindrea, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă el consideră necesară existenţa direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate, Cindrea a răspuns: „Categoric. Casele sunt instituţii de asigurări care derulează …Ele pot fi organizate, poate, la nivel regional, la nivel judeţean şi trebuie să existe aceste structuri, iar direcţiile pentru a asigura politici şi strategii”.
Acesta a apreciat că „reforma administrativă va aduce, cu siguranţă, transformări şi în zona asta a direcţiilor şi caselor”, dar astfel de structuri ar trebui să existe.
Ministrul Sănătăţii a anunţat că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile, măsură care va aduce economii la buget.
Nicolăescu a spus că direcţiile de sănătate publică judeţene consumă 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătăţii, iar casele de asigurări de sănătate judeţene „mănâncă”, potrivit legii bugetului, 3% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Ministrul Sănătăţii spunea, marţi, că nu vrea să mai finanţeze funcţionarii publici „ca să-i omoare pe pacienţi cu birocraţia”, ci vrea să finanţeze programe de sănătate, susţinând că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate au făcut o nenorocire, au „hingherit” pacientul, de aceea îi trimite acasă.
VEZI ŞI: REACŢIILE în toată ţara după anunţul lui Nicolăescu privind desfiinţarea DSP şi CAS judeţene