Cei trei au fost puşi sub urmărire penală de DNA, fiind acuzaţi că ar fi încasat ilegal sute de ore suplimentare. Prejudiciul cauzat de aceştia s-ar ridica la peste 80.000 de lei, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul MAI.
Update. Bogdan Enescu a declarat, după puţin timp petrecut la DNA, că a discutat cu procurorul privind cazul în care este suspectat că şi-ar fi aprobat ilegale sute de ore suplimentare, în starea de urgenţă. Şeful Jandarmeriei susţine că nu vrea să ascundă adevărul.
„Am discutat cu procurorul de caz. Cercetările în caz continuă și se va face lumină fără nicio problemă în acest caz. Vă pot spune că îmi doresc să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situație benefică, nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituțional. Voi da tot concursul, și instituția și eu personal ca să se facă lumină în acest caz. Nu am nicio intenție de a ascunde adevărul sau alte situații care pot conduce la clarificarea acestui caz”, a spus Enescu.
Protest acum la DNA în timpul audierilor. Mai multi manifestanţi au venit cu pancarte la Direcţia Naţională Anticorupţie, asta în timp ce înăuntru este audiat șeful Jandarmeriei Române, care e acuzat ca și-a trecut sute de ore suplimentare din pix.
În cazul şefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. Acesta şi-ar fi aprobat singur efectuarea şi plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul şefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu. Cât despre Ionuţ Cătălin Sindile, acesta a fost plătit pentru „orele suplimentare” efectuate inclusiv în seara zilei de 10 august 2018, la mitingul Diasporei.
Demersul procurorilor anticorupţie vine în condiţiile în care, în iulie, Direcţia Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) şi, apoi, a sesizat DNA. Bogdan Enescu şi colegii săi de dosar au fost puşi sub urmărire penală pentru infracţiunea de uzurpare a funcţiei din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie.
Șeful Jandarmeriei, Bogdan Enescu, a făcut câteva declarații de presă în momentul în care a ajuns la DNA.
„Sunt pregătit să răspund întrebărilor! Faza urmăririi penale este o parte a procesului penal, nepublică, deci nu are rost să intrăm în detalii tehnice. Nu comentez acuzațiile, nu mi-am luat avocat iar în opinia mea sunt nevinovat. Sunt aspecte tehnice pe care le va clarifica domnul procuror de caz. V-am spus și repet, vom vorbi la momentul potrivit. Nu are rost să intrăm în detalii tehnice.”, a spus Enescu.
În momentul în care a fost întrebat dacă este luată în calcul şi demisia, Bogdan Enescu a declarat că: „Sub nicio formă nu intrăm în astfel de speculații”.