Şefii Poliţiei Române şi SIAS, vizaţi în ancheta dublei crime din Oneşti. Alături de Eduard Mirițescu, procurorii care au trimis dosarul la Parchetul Curții de Apel au menționat și numele șefului Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), chestorul de poliție Alexandru Scurtu, scrie Gândul.
În acest dosar a fost extinsă urmărirea penală, in rem, pentru neglijență în serviciu. Ancheta a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, conform sursei citate.
Noul dosar penal a fost deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, având în vedere gradul profesional de chestor al șefului IGPR.
Citeşte şi: Rudele muncitorilor ucişi în Oneşti, audiate de procurori. Cer despăgubiri de milioane de euro
Dubla crimă comisă de Gheorghe Moroşan pe 1 martie este anchetată de Parchetul Tribunalului Bacău. Procurorii nu au putut începe cercetarea, chiar şi in rem, în situaţia în care una dintre persoanele vizate este chestor.
Modul în care au intervenit poliţiştii în incercarea de a-i salva pe cei doi muncitori luaţi ostatici de Moroşan a ridicat semne de întrebare. În timpul luării de ostatici, reprezentanții IPJ Bacău au anunțat Inspectoratul General al Poliției despre gravitatea situației. Bărbatul avea şi un cazier din care reieşea că era o invidid periculos. După ce pensionarul i-a înjunghiat mortal pe cei doi muncitori, Moroşan a fost capturat în urma unei intervenţii tardive a poliţiştilor.
Potrivit Gândul, reprezentanţii SIAS fuseseră anunțați de polițiștii de la Bacău deoarece, conform legii, gestionarea situațiilor în care sunt luați ostatici se află printre atribuțiile lor. Toate aceste informaţii au fost infirmate public de conducerea Poliţiei.
Citeşte şi: Noi dezvăluiri legate de dubla crimă de la Onesti: Cei doi muncitori lucrau ilegal în afara combinatului
Atât chestorul Eduard Mirițescu, cât și șeful SIAS, chestorul Alexandru Scurtu, au menționat că, de la Bacău, li s-ar fi transmis, că situația „s-a rezolvat”, motiv pentru care ei susţin că sunt lipsiți de orice răspundere în cazul celor doi bărbați uciși în Oneşti.
După aproximativ o lună și jumătate, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care investighează cele două crime, au stabilit, însă, contrariul. În urma audierii foștilor șefi ai IPJ Bacău, a șefului Poliției Onești și a lucrătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Bacău, procurorii au stabilit că, deși aceștia au cerut sprijin de la București, luptătorii SIAS nu le-au venit în ajutor, deși ar fi fost obligația lor legală.
Citeşte şi: Gheorghe Moroşan, criminalul din Oneşti, externat şi transferat în arestul Poliţiei