Un număr de aproximativ 1.100 de islamiști bănuiți că ar intenționa să recurgă la acțiuni violente se află în prezent în Germania, dintre care 430 sunt considerați extrem de periculoși și pregătiți să comită în orice moment un delict grav, a avertizat vineri șeful serviciului german de informații interne, citat de agenția EFE.
Potrivit lui Hans-Georg Maassen, directorul Biroului Federal pentru Protecția Constituției (contraspionajul german), numărul total al islamiștilor radicali din Germania a crescut rapid în ultimele luni, ajungând în prezent la circa 8.350, față de 7.900 câți erau în luna septembrie.
De asemenea, au existat în ultima vreme cel puțin 150 de cazuri de islamiști radicali ce au abordat refugiați sosiți în Germania pentru a găsi printre ei noi simpatizanți pe care să-i ‘îndoctrineze și să-i recruteze’.
Prin urmare, într-un interviu acordat vineri postului regional de televiziune MDR, Hans-Georg Maassen a lansat public un apel către cei peste un milion de migranți — majoritatea musulmani — sosiți anul acesta în Germania să colaboreze cu autoritățile pentru identificarea celor care susțin idei islamiste radicale. ‘Nu este vorba despre delațiune. Trebuie doar să știm cine ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea țării noastre’, a explicat responsabilul german.
El a atenționat totodată că Germania chiar este o țintă a grupării jihadiste Statul Islamic, despre care a mai spus că nu a comis până în prezent niciun atac terorist pe teritoriul german doar datorită faptului că nu a putut.
Șeful contraspionajului german a subliniat de asemenea că acest risc este amplificat de recenta decizie a Germaniei privind participarea cu șase avioane Tornado la misiunile de recunoaștere în Siria și angajarea unei fregate alături de portavionul francez Charles-de-Gaulle, precum și mobilizarea a maxim 1.200 de soldați pentru operarea acestor echipamente ce nu se vor implica însă în misiuni de luptă.
Spre deosebire de alte state, Germania nu are un sistem de clasificare a amenințărilor teroriste pe nivele reprezentate de culori, dar autoritățile de la Berlin consideră că există un ‘risc abstract’ substanțial de producere a unui atac terorist.
La câteva zile după atacurile ce au avut loc pe 13 noiembrie la Paris, autoritățile germane au anulat partida amicală de fotbal Germania-Olanda, care urma să se desfășoare pe stadionul din Hanovra, după ce au fost avertizate de servicii secrete străine asupra riscului iminent al unui atac terorist. Potrivit cotidianului Bild, care afirmă că a consultat un document confidențial, un grup de atacatori ar fi plănuit să detoneze mai multe bombe pe stadion.