Toni Greblă, șeful AEP, a anunțat că, din punct de vedere organizatoritc, poate începe turul doi al alegerilor prezidențiale, buletinele de vot fiind deja distribuite. Acesta a subliniat că nu există nicio cale de atac împotriva deciziei CCR de validare a primului tur al prezidențialelor și că nu au existat probleme cu datele primului tur de pe data de 24 noiembrie.
Joi dimineață, 5 decembrie, AEP a expediat ultimele buletine de vot pentru turul doi.
„Din punct de vedere al competențelor AEP, am expediat dimineață ultimele buletine de vot la județele cele mai aproape de București”, a spus Greblă pentru antena3.ro.
Toni Greblă a explicat că nu există nicio posibilitate de a contesta decizia CCR și nici pentru contestarea rezultatelor din primul tur, potrivit legii.
„Așa cum sunt prevederile legale, după ce CCR a validat rezultatele primului tur, nu există cale de atac împotriva acelei decizii a CCR și sunt depășite termenele, nu mai e nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin. Așa spune legea”, a mai spus șeful AEP.
Citește și: Noi cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale după desecretizarea documentelor de la CSAT. Cum motivează Cristian Terheș solicitarea trimisă la CCR. SNSPA cere scoaterea lui Georgescu de pe buletinele de vot
„Pe atribuțiile AEP, în legătură cu atacurile cibernetice din 24 noiembrie, noi nu avem votul electronic, ci o procedură pe hârtie. Procesele-verbale de consemnare a rezultatului alegerilor se scriu pe hârtie, se fotografiază și se urcă în sistem. Parcurg apoi un drum spre BEJ -uri, BEC, unde se stabilește rezultatul definitiv. Pe acest traseu nu a existat nicio alterare de date, nici nu a fost penetrat sistemul informatic al AEP.
Garantez, informez toți românii, în procesul electoral din 24 noiembrie nici o dată nu a fost alterată, nu a fost extrasă nici o dată din sistemul informatic. Sigur că au existat atacuri cibernetice, dar ele au fost blocate, oprite, filtrate de instrumentele de protecție pe care fiecare sistem informatic le are la dispoziție.
Atacurile cibernetice nu se opresc niciodată. Echipamentele sunt astfel protejate încât au rezistat acestor atacuri și baza de date a sistemului electoral, traseul până la rezultatul final nu există nici cea mai mică bănuială că ar fi fost alterată vreo dată în procesul din procesul de votare și centralizare.
Facem periodic verificarea modului în care sistemul electoral funcționează și luăm măsuri ca acest sistem să fie protejat cât mai bine. Restul verificărilor anchetelor care se fac nu privesc AEP, nu avem o astfel de capacitate instituțională”, a adăugat Toni Greblă.