Cristian Georgel Ivan conduce de anul trecut Agenţia Naţională Antidrog, instituţia care trebuie să coordoneze lupta împotriva traficului şi consumului din România, dar spune că instituţia are un deficit de angajaţi care face imposibilă desfăşurarea unei activităţi care să poată produce şi rezultate concrete.
„Nimeni nu-şi mai doreşte să… aaa, vorbesc prostii, că mă fac ăia zob. Mă fac ăia zob. Dar asta e, am intrat, joc. Păi adevărul, dar nu pot să-l zic.”, spune şeful Agenţiei Naţionale Antidrog, intervievat de Antena 1.
Deşi Agenţia funcţionează de aproape 20 de ani, consumul de droguri tot creşte. Din bugetul de 32 de milioane de lei anual, 26 de milioane se duc pe salarii. Sub 20% din bani mai rămân pentru programe.
„Ni s-a pus o pecete şi avem o etichetă de împărţitori de flyere. Cam aşa arată un flyer, nu cred că e nimic de condamnat în toată povestea… Poate nu vrei să droghezi cu toate drogurile, dar ai un moment de slăbiciune când vezi poliţia că vine, ai un moment de temere, iei tot pumnul de pastile şi automat ai făcut o supradoză.
Cum facem? Că dacă noi tot băgăm bani şi consumul creşte, scade vârsta, atunci ceva nu funcţionează.”, a mai spus Cristian Georgel Ivan.
Agenţia Antidrog are în toată ţara 220 de poliţişti, medici şi terapeuţi angajaţi, dintr-o schemă totală de 320. Sunt judeţe în care doar 5 oameni au de gestionat o populaţie de sute de mii de locuitori.
„Nu, n-am trac, dar nu ştiu, că trebuie să spun lucruri, să nu deranjez pe nimeni, asta e problema mea. Ce să spun? Că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu 5 oameni? Pui chestia asta pe post şi am terminat balamucul. Nu ai cum să faci prevenire cu 5 oameni.
Stau clădiri ale statului, stau peste drum de centrul nostru, stau clădiri cu sigiliul pus şi eu mă uit la ele, efectiv salivez.”, adaugă şeful ANA.
În concluzie, cum bani pentru prevenţie şi recuperare aproape nu există, statul intenţionează să trateze dependenţa prin pedepse cu închisoarea. Parlamentarii propun pedepse dure pentru consum: între 1 şi 5 ani de închisoare pentru marijuana şi între 2 şi 7 ani pentru drogurile de mare risc, precum cocaina.