Lucian Heiuș a declarat vineri, la Antena 3, că instituția pe care o conduce va verifica la sânge compania OMV Petrom, care a anunțat pe 12 ianuarie că nu va plăti taxa de solidaritate.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a avertizat că în cazul în care compania nu va achita suma datorată, ANAF va „emite o decizie de impunere” și va trece la executarea silită.
„ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect declarat și achitat.
Legea prevede că 25 iunie este data de plata a contribuției de solidaritate. Dar eu vă spun că nu stăm până la aceste termene, avem modalități de verificare cu mult timp înainte. În cazul societății OMV, începând cu 1 ianuarie 2022 știm în timp real contabilitatea și toate cifrele pe care le are. Vom face în timp foarte scurt o estimare să vedem dacă comunicatul lor ( în care afirmă că vor plăti taxa doar în Austria, nu și în România) e corect sau nu. Dacă vor refuza să plătească ca urmare a controalelor o datorează, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită și vom trece la executare silită.
Pașii sunt următorii: prima oară vom verifica toate societățile, nu doar OMV-ul, dacă codurile CAEN depășesc 75% din cifra de afaceri și pe urmă se va verifica modul de constituire, declarare și achitare a contribuției. Astăzi nu vă pot spune despre nicio societate dacă se încadrează sau nu în acestă ordonanță. Dar în maxim 10 zile ne vom putea face o idee. Dacă rezultă că (OMV) trebuie să plătească, așteptăm data de 25 iunie termen final pentru depunerea declarației, după ce se face plata putem verifica dacă calculul contribuției este corect, etapa finală”, a afirmat șeful ANAF la Antena 3 CNN.
Joi, 12 ianuarie, grupul austriac OMV a anunțat că producția sa de hidrocarburi a crescut puternic în trimestrul patru al anului trecut, față de trimestrul al treilea. Astfel, șefii companiei-mamut se așteaptă la un impact negativ de aproximativ 150 de milioane de euro pentru anul 2022, potrivit acționarului majoritar al OMV.
În perioada octombrie-decembrie 2022, producţia de hidrocarburi a austriecilor de la OMV a crescut până la 385.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 381.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al treilea.
Pe de altă parte, se pare că România își permite să piardă sume consistente. Astfel, în privința aceleiași contribuții de solidaritate decisă la nivelul UE și transpusă în legislația din țara noastră, prin OUG din 29 decembrie 2022, oficialii de la Viena susțin că „OMV Petrom ar urîma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.