Șeful ANAF amenință OMV Petrom: „Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere!”

Lucian Heiuş, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a avertizat că OMV va fi verificat "la sânge", iar dacă va refuza să plătească taxa de solidaritate, ANAF va veni cu o impunere.
Filip Stan
14 ian. 2023, 09:21
Șeful ANAF amenință OMV Petrom:

Lucian Heiuș a declarat vineri, la Antena 3, că instituția pe care o conduce va verifica la sânge compania OMV Petrom, care a anunțat pe 12 ianuarie că nu va plăti taxa de solidaritate.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a avertizat că în cazul în care compania nu va achita suma datorată,  ANAF va „emite o decizie de impunere” și va trece la executarea silită.

Citiți și: Austriecii de la OMV umilesc din nou România: NU vor plăti taxa de solidaritate. Veniturile, trimise direct către Viena. Profituri-record înregistrate în 2022

Șeful ANAF: „Vom face verificări la sânge”

„ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect declarat și achitat.

Legea prevede că 25 iunie este data de plata a contribuției de solidaritate. Dar eu vă spun că nu stăm până la aceste termene, avem modalități de verificare cu mult timp înainte. În cazul societății OMV, începând cu 1 ianuarie 2022 știm în timp real contabilitatea și toate cifrele pe care le are. Vom face în timp foarte scurt o estimare să vedem dacă comunicatul lor ( în care afirmă că vor plăti taxa doar în Austria, nu și în România) e corect sau nu. Dacă vor refuza să plătească ca urmare a controalelor o datorează, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită și vom trece la executare silită.

Pașii sunt următorii: prima oară vom verifica toate societățile, nu doar OMV-ul, dacă codurile CAEN depășesc 75% din cifra de afaceri și pe urmă se va verifica modul de constituire, declarare și achitare a contribuției. Astăzi nu vă pot spune despre nicio societate dacă se încadrează sau nu în acestă ordonanță. Dar în maxim 10 zile ne vom putea face o idee. Dacă rezultă că (OMV) trebuie să plătească, așteptăm data de 25 iunie termen final pentru depunerea declarației, după ce se face plata putem verifica dacă calculul contribuției este corect, etapa finală”, a afirmat șeful ANAF la Antena 3 CNN.

Joi, 12 ianuarie, grupul austriac OMV a anunțat că producția sa de hidrocarburi a crescut puternic în trimestrul patru al anului trecut, față de trimestrul al treilea. Astfel, șefii companiei-mamut se așteaptă la un impact negativ de aproximativ 150 de milioane de euro pentru anul 2022, potrivit acționarului majoritar al OMV.

În perioada octombrie-decembrie 2022, producţia de hidrocarburi a austriecilor de la OMV a crescut până la 385.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 381.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al treilea.

Pe de altă parte, se pare că România își permite să piardă sume consistente. Astfel, în privința aceleiași contribuții de solidaritate decisă la nivelul UE și transpusă în legislația din țara noastră, prin OUG din 29 decembrie 2022, oficialii de la Viena susțin că „OMV Petrom ar urîma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.

Citiți și: Reacţia lui Câciu după anunţul OMV Petrom că nu va plăti în România taxa de solidaritate: „Este un anunţ de marketing”

 

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde primești peste 30.000 de euro dacă te muți. Peisajul e unul de poveste și oricine poate începe o nouă viață aici
Capital.ro
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șansă mare să faceți bani! Nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ce tragedie! A murit la doar 30 de ani. Avea tot ce și-a dorit, dar...
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Întârzieri și probleme cu climatizarea trenurilor CFR din cauza valului de căldură
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!