„Pentru noul sistem există un termen de finalizare a proiectului, care este 30 noiembrie 2016. Săptămânal suntem în discuții cu cei care implementează acest proiect și le trimitem observații cu ce ar trebui să implementeze”, a explicat președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), Bogdan Pușcaș.
El a făcut aceste precizări în contextul în care funcționarea vechiului sistem, SEAP, reprezintă una dintre principalele cinci probleme cu care se confruntă în prezent participanții la sistem, în aplicarea noilor legi în domeniu.
„Acest sistem are câțiva ani buni de funcționare și nu mai răspunde în totalitate nevoilor anului 2016, ca să nu mai spunem că sunt foarte multe prevederi din noul pachet legislativ care nu se regăsesc în funcționalități ale sistemului. Sunt foarte multe întrebări fundamentate de practică. Problema noastră este cum reușim să aducem textul de lege în aplicație ca el să răspundă”, a precizat Pușcaș.
Potrivit acestuia, după implementarea noilor legi în domeniul achizițiilor publice, a reieșit că persoanele care operează în acest sistem trebuie să aibă o pregătire mai temeinică decât cea care era necesară pentru vechiul sistem.
„Este nevoie de studiu. Cu adevărat, prin implementarea acestui nou pachet se simte nevoia de a cunoaște. Trebuie să existe o minimă capacitate administrativă a celor care aplică Legea. Ordonanța 34, având 10 ani de aplicare, mai inducea și comportamente de tip memorare, preluare din alte proceduri etc. Acum toate conceptele noi trebuie înțelese și implementate ca atare. Și aici este marea dificultate a legii, coroborată cu faptul că foarte multă lume și-ar fi dorit o etapă tranzitorie, însă nu am putut să le-o oferim din cauza întârzierii adoptării celor patru legi”, a mai spus Pușcaș, citat de Agerpres.