„Au existat întotdeauna presiuni, dar ele au crescut în mod exponenţial recent. Aceste presiuni au devenit foarte agresive„, a declarat Horia Georgescu, scrie Mediafax.
„În prezent, declaraţiile din spaţiul public se rezumă la a îndemna atât la o destructurare a ANI sau la schimbarea legii care reglementează funcţionarea sa, cât şi la atacuri personale” la adresa conducerii instituţiei, a adăugat el.
Alegeri legislative sunt prevăzute în mai puţin de două săptămâni în România, pe 9 decembrie.
Fondată în 2008, ANI verifică integritatea oficialilor politici şi publici, cu scopul de a evita conflicte de interese sau cazuri de îmbogăţire personală ilegală. Acţiunea sa a fost lăudată de către Comisia Europeană (CE), care supraveghează îndeaproape lupta împotriva corupţiei în România.
O serie de miniştri şi parlamentari au fost constrânşi să demisioneze sau au fost revocaţi, în ultimii ani, în urma unor decizii ale acestei agenţii de luptă împotriva corupţiei.
La începutul lui noiembrie, ea a declarat „incompatibili” trei miniştri din cadrul Guvernului de centru-stânga condus de către premierul Victor Ponta, însă aceştia au refuzat să demisioneze, denunţând acuzaţii politice înaintea campaniei electorale.
„Presiuni vin din toate zonele politice şi nu aş vrea să fac distincţie între partidele aflate la putere şi opoziţie. Eu cred că ANI a început să aibă rezultate concrete, iar acest lucru deranjează”, a adăugat Georgescu.
El şi-a exprimat regretul faţă de faptul că preşedintele Senatului şi actualul lider al Partidului Naţional Liberal (PNL, la putere) Crin Antonescu a criticat din nou decizii ANI, duminică, într-o emisiune de televiziune, evocând inclusiv o eventuală plecare a preşedintelui Agenţiei.
Antonescu s-a solidarizat în mai multe rânduri cu miniştri sau oficiali vizaţi de către Agenţie pentru conflicte de interese.
„Acestea sunt declaraţii emise de către numărul doi în stat şi reprezintă o presiune de natură politică asupra instituţiei”, a apreciat Georgescu.