Horia Georgescu, preşedintele ANI, a declarat marţi seara la România TV că Alistar este în incompatibilitate până în august 2012.
„În situaţia domnului Alistar, decizia Curţii Constituţionale nr. 54 din 25 ianuarie 2011 este elocventă, care consacră interdicţia de a acupa o funcţie de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului ANI. Deci, domnul Alistar nu poate fi numit într-o funcţie de demnitate publică, până în august 2012. Alte procese de care vorbeşte domnul Alistar sunt urmare a actului de incompatibilitate emis de instituţia noastră, dar procesul a fost iniţiat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru a elimina menţiunile din cartea de muncă a acestuia”, a declarat Horia Georgescu, preşedinte ANI.
El a adăugat că Victor Alistar nu a atacat actul de constatare.
„Nu trebuie nimeni să nu fie de acord cu Agenţia Naţională de Integritate. Există o decizie definitivă şi irevocabilă, un act care îşi produce efectele şi o interdicţie care operează, consacrată şi de decizia Curţii Constituţionale pentru care domnul Alistar a fost invalidat ca membru al CSM, consecinţă a actului Agenţiei Naţionale de Integritate”, a completat Georgescu.
Ministrul desemnat pentru strategii guvernamentale spune însă că nu are probleme.
„Pentru a prezerva credibilitatea echipei guvernamentale, acesta a fost aspectul care a fost verificat cu precădere. S-au verificat documentele din punct de vedere juridic pentru a vedea că sunt în regulă. Am avut o discuţie cu domnul Ponta pe tema incompatibilităţii. E un litigiu care s-a soluţionat la Curtea de Apel, nu e definitiv, iar ANI a făcut un recurs tardiv”, a declarat Victor Alistar, ministru desemnat pentru strategii guvernamentale.
Victor Alistar, propus de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcţia de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţii cu societatea civilă, se află în incompatibilitate după ce nu ar fi contestat o decizie a ANI în acest sens care îl viza.
Această stare de fapt este preluată de Curtea Constituţională (CC) într-o decizie referitoare la validarea sa ca membru în Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM).
Alistar a devenit subiect al unei decizii a Curţii Constituţionale după ce Senatul a validat propunerea sa ca membru în CSM din partea societăţii civile. Decizia Senatului prin care Alistar devenea membru al forului suprem al magistraturii a fost contestată la Curtea Constituţională de un grup de parlamentari PDL, care susţineau că Alistar nu ar putea ocupa funcţii publice ca urmare a unei decizii de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care ar fi rămas definitivă.
Judecătorii CC au admis contestaţia, astfel că Alistar nu a mai ajuns să ocupe respectivul post.
În decizia pe această speţă, Curtea Constituţională reţine faptul că actul de constatare a stării de incompatibilitate a lui Alistar a rămas definitiv în 7 august 2009, „acesta necontestând actul Agenţiei Naţionale de Integritate în termenul prevăzut de lege, la instanţa competentă”.
Conform legii, persoanele care au fost depistate aflându-se în stare de incompatibilitate nu mai au dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani de la rămânerea definitivă a actului prin care incompatibilitatea a fost constatată.