Întrebat, într-un interviu pentru Ziare.com, cum vede continuarea procesului dintre ANI şi Klaus Iohannis, după ce acesta a câştigat alegerile prezidenţiale, Horia Georgescu, a spus că, deocamdata, sunt pe rol mai multe cauze la CCR, aceasta urmand sa decida pe 16 decembrie daca articolul in cauza e sau nu constitutional.
„Orice decizie va fi general obligatorie pentru toata lumea. Mai departe ICCJ va stabili cursul judecatii si vom vedea la final ce verdict se va da. Avem incredere totala in ICCJ si CCR„, a spus preşedintele ANI.
Georgescu a explicat că există 114 cauze similire cu cea a lui Klaus Iohannis, aflate in diverse stadii de judecata şi niciuna nu are o decizie irevocabila a ICCJ.
„Ceea ce ar trebui urmarit este jurisprudenta unitara. Acum jurisprudenta este neunitara la nivelul Curtilor de Apel. ICCJ va transa speta si va da o decizie care, cu siguranta, va fi respectata in toate celelalte cazuri. Aceasta prima decizie va crea o jurisprudenta unitara. Acest tip de incompatibilitate a generat o dezbatere vie in societatea romaneasca. Problema a ajuns pana la Comisia Europeana, au fost discutii si in perioada urmatoare vom vedea rezultatul”, a spus Georgescu.
CITEŞTE ŞI Iohannis mai aşteaptă. CCR a AMÂNAT din nou o decizie în cazul incompatibilităţii aleşilor locali
Georgescu a mai precizat că, anul acesta, pana in noiembrie, ANI a identificat 444 de cazuri privind conflicte de interese, incompatiblitati sau averi nejustificate. Intre ele, 39 de parlamentari, 124 de primari si viceprimari, 74 de consilieri judeteni si locali si 118 functionari la nivel de conducere in diverse institutii.
„Anul acesta avem doi presedinti de CJ care au parasit mandatul ca urmare a investigatiilor ANI pentru conflict de interese cu prejudicii mari si alti doi parlamentari si-au pierdut mandatul. Sunt patru in total de cand exista ANI„, a conchis Georgescu.