„Preşedintele Senatului Crin Antonescu nu ratează nici o ocazie sa atace ANI în mass-media, aproape zilnic! Asta se cheamă presiune politică! Întotdeauna preşedintele Senatului face afirmaţii cu caracter general fără niciun fel de probe concrete. Este foarte grav pentru că vin de la persoana care ocupă a doua funcţie în stat! Nu este prima oară! Am mai avut declaraţii în acest sens. Dacă există o problemă oricine se poate adresa CNI. PNL are reprezentant în acest organism”, spune preşedintele ANI pe Facebook.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, joi, că pe lângă Statutul deputaţilor şi senatorilor ar trebui ca şi legea privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să fie „clarificată”, informează Mediafax.
Antonescu a spus că ANI ar trebui să aibă atribuţii în a se sesiza cu privire la o posibilă încălcare a legii, de a cerceta conflicte de interese sau situaţii de incompatibilitate, dar că regimul ANI nu trebuie să-l depăşească pe cel al Parchetului, deoarece Agenţia nu este instanţă judecătorească.
„S-a invocat, în Parlament, cazul în care un cetăţean obişnuit, care nu este parlamentar, din cauza propriei neglijenţe poate să-şi piardă pământul sau alte bunuri. Da, dar nu şi le poate pierde nimeni altfel decât printr-o hotărâre judecătorească. În raport cu un parlamentar, dacă respectăm esenţa parlamentarismului, nu putem proceda cu decizii administrative, de genul aceleia prin care un ministru, să spunem, dă afară un director”, a subliniat liderul PNL.
El a atenţionat că dacă parlamentarul, chiar cu întârziere, are câştig de cauză în instanţă, nu i se mai poate da mandatul înapoi.
„Nu e vorba de persoana fizică, ci de faptul că o hotărâre administrativă nu poate să anuleze sau să schimbe voinţa populară, democratică. Numai o sentinţă judecătorească. Din acest punct de vedere, lucrurile ar trebui clarificate şi la nivelul legii ANI”, a arătat Antonescu.
În opinia sa, ANI trebuie să aibă atribuţii pentru a se sesiza, pentru a cerceta conflicte de interese, incompatibilităţi, dar să aibă „un regim cel mult ca al Parchetului, care atunci când se sesizează cu privire la o posibilă încălcare a legii deschide o anchetă, adună dovezi şi cere trimiterea în judecată, şi numai atunci când o instanţă îl condamnă, respectivul om intră sub regimul pedepsei”.
„Nu putem face din ANI o structură administrativă care nu aparţine puterii judecătoreşti. Nu putem face ceva care este mai mult ca Parchetul şi care ţine loc de instanţă. ANI nu este instanţă judecătorească”, a apreciat preşedintele Senatului.
Chestionat dacă apreciază ca normale discuţiile în contradictoriu din plenul Parlamentului la Statutul aleşilor, Antonescu a răspuns că rolul Parlamentului este de a oferi posibilitatea puterii şi opoziţiei de a purta dezbateri argumentate.
„Nu sunt deranjat. Sunt obişnuit cu divergenţele, cu diferenţele de opinii. De asta suntem în Parlament. Dacă nu ar exista, dacă nu acesta ar fi până la urmă scopul unui Parlament, o dezbatere serioasă, atunci ar veni aici trei oameni şi ne-ar spune, eu am 200 nu ştiu câte voturi, eu am 100 şi ceva de voturi, eu am 30 şi ceva de voturi şi atunci lucrurile ar fi simple. Într-un fel, în această idee şi în acest spirit, eu salut faptul că noul Parlament are un bun debut, cu dezbateri cu argumente, cu surprize”, a spus el.