Şeful Asociaţiei Vânătorilor, despre găsirea vinovaţilor în cazul ursului împuşcat de prinţul austriac. „E foarte uşor de împuşcat ursul care n-a produs paguba”

Preşedintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România a declarat pentru România TV că gestionarul fondului cinegetic şi însoţitorul acţiunii de vânătoare sunt cei care trebuiau să se asigure că ursul împuşcat de prinţul austriac este cel pentru care s-a obţinut derogare de la Ministerul Mediului. Mugurel Drăgănescu a explicat că este însă "foarte uşor de împuşcat ursul care n-a produs paguba".
Razvan Mihalascu
05 mai 2021, 14:54
Şeful Asociaţiei Vânătorilor, despre găsirea vinovaţilor în cazul ursului împuşcat de prinţul austriac.

Şeful Asociaţiei Vânătorilor (AGVPS) a explicat într-un interviu acordat RomâniaTv.net că „dacă s-a vânat un alt urs decât cel pentru care s-a acordat derogare”, atunci în acest caz cel care poate fi tras la răspundere ar fi „principalul organizator al acţiunii de vânătoare”, însă este „destul de greu” să se dovedească acest lucru.

„Nu mai există cifră de intervenţie pentru că ea a fost epuizată. Acea cifră de 140 de urşi a fost epuizată. Nu cunosc un alt ordin de ministru care să aprobe o nouă cifră de 140 de urşi pentru intervenţii punctuale”, a declarat Mugurel Drăgănescu.

Întrebat cine ar trebui să asigure că animalul vânat este cel pentru care s-a obţinut derogare, preşdintele executiv al AGVPS a afirmat că gestionarul fondului şi însoţitorul acţiunii de vânătoare sunt cei responsabili pentru desfăşurarea fiecărei acţiuni de vânătoare.

„În baza ordinului, gestionarul fondului cinegetic, în momentul în care se produceau pagube, înştiinţa Agenţia judeţeană de protecţie a mediului şi obţinea un preaviz de acordare a acestei derogări. După care această documentaţie se transmitea la Ministerul Mediului care aproba sau respingea recoltarea sau relocării în unele cazuri a exemplarului respectiv care producea pagube.

Exemplarul respectiv trebuie identificat de gestionar, recoltat de vânător, însoţit de gestionar sau de un angajat al gestionarului”, a precizat Drăgănescu.

Citeşte şi: SCANDALOS | Ministrul Mediului ia apărarea prinţului care a împuşcat cel mai mare urs din România. „Este extrem de greu să stabilești exact ursul”

Şeful Asociaţiei Vânătorilor, despre cazul ursului împuşcat de prinţul austriac. „Vinovaţi sunt însoţitorii acţiunii de vânătoare”

Şeful AGVPS a recunoscut că, din punctul său de vedere, este „destul de greu de identificat” ursul care provoacă probleme.

„Este posibil într-o zi un urs aflat în zonă să vină să ia locul acelui urs. E foarte uşor de împuşcat ursul care n-a produs paguba”, a explicat el.

Citeşte şi: Cel mai mare urs din România a fost ucis de un prinț din Austria! Primise derogare pentru eliminarea unei alte ursoaice

Drăgănescu a mai afirmat că în cazul urşilor este „greu de diferenţiat” un mascul de o femelă.

„În privinţa dimorfismului sexual la urs, un mascul de o femelă este greu de diferenţiat. Atunci când un urs matur este însoţit de pui, în proporţie de 99%, chiar 100% acel exemplar este o femelă.

Dacă ei au avut indicii clare că o femelă cu pui producea pagube, atunci când ei au împuşcat exemplarul fără pui, au crezut că e femela. Aş putea spune, fără a le lua apărarea şi fără a-i acuza în primă instanţă, că vinovaţi sunt însoţitorii acţiunii de vânătoare, dar în acelaşi timp pot spune că dacă ei aveau indicii că e ursoaică, (…) puii nu era obligatoriu să fie în preajmă.

Poate era o femelă cu pui de un an când puii nu mai sunt aşa de ataşaţi de mamă, precum cei foarte mici care stau în apropiere”, a subliniat Mugurel Drăgănescu.

De asemenea, şeful a dat de înţeles că prinţul austriac nu ar putea fi tras la răspundere cât timp din punct de vedere legal deţine documentele pentru vânare.

„Gestionarul fondului de vânătoare înregistrează ursul. Comunică recoltarea exemplarului respectiv la Agenţia de Protecţie a Mediului sau direct Ministerului Mediului, la Direcţia de Diversitate.

Ursul a fost vânat. Gestionarul trebuie să elibereze o autorizaţie de vânătoare, un protocol în ceea ce priveşte organizarea vânătorii, fişele de evaluare a trofeului – blană şi craniu. Mai departe, fiind comunitate europeană. Dacă era un vânător extracomunitar, cu siguranţă trebuia un certificat eliberat de Ministerul Mediului.

Dacă îl pune în maşină şi trece graniţa în spaţiul intracomunitar sau dintr-un judeţ în altul cu documente, este perfect legal”, a menţionat Drăgănescu.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula. În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a precizat miercuri că au fost demarate deja verificări în acest caz.

„La nivelul Gărzii de Mediu am declanșat o anchetă încă din 29 aprilie. Am luat toate hârtiile, le cercetăm. Avem echipa în teren care verifica ce a fost împușcat, ce trebuia să fie împușcat. Aceste documente vor merge probabil către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Să vedem dacă evaluarea e făcută corect sau incorect. Vrem să mergem înainte cu poliția română, să identificăm cazul, să vedem în ce condiții a fost împușcat exemplarul respectiv. Să vedem dacă documentele au fost întocmite corect. Vrem să vedem dacă declarațiile celor care au făcut sesizările privind pagubele făcute de ursoaică sunt reale. Categoric, se poate ajunge și la dosar penal, vrem să stopăm orice incident similar în viitor”, a declarat Berceanu la Antena 3.

Citeşte şi: EXCLUSIV! De ce vor politicienii să omoare urşii din România şi de când au devenit ei o problemă?! De la “noi am fost aleşi de oameni nu de ursi” la “toţi căutăm să mâncăm cea mai mare bucată de carne!” Reactia WWF, singurii care mai apără urşii din ţară!

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Compania din România care oferă 1000 de lei pe zi. Primești bonusuri și beneficii suplimentare, prime de sărbători și ai condiții de lucru excelente, pe lângă salariu
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Ponta, la inaugurarea lui Trump. Ironii pentru Anca Alexandrescu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Frații Steinbrugger și aventura lor periculoasă în căutarea cristalelor de cuarț din Alpi
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă