„Toată lumea este fascinată de modelul suedez. Ei au murit mulți la început și ei au o mortalitate dublă față de noi, raportat la locuitori, dar uite, domnule, ce fain, n-au făcut lock-down, n-au închis, ei văd doar partea asta. Lumea nu ia partea reală că ei acum controlează destul de bine pandemia. Și partea reală este implicarea și răspunderea societății. Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare și acolo se poate merge pe o asemenea abordare. Mă tem că la noi aceasta nu este posibilă în acest moment. Modelul suedez nu poate fi aplicat în România: gata, de azi, trecem la el pentru că ține de un nivel de aplicare. Eu cred că e inaplicabil ca metodă, adică convingerea populației, n-a prea mers, s-a văzut, dar este aplicabil ca stil, adică să impui aplicarea regulilor. S-a constatat acum că, spre deosebire de alte epidemii, transmisia nu e cea standard, de la om la om. Doar 10 până la 20% dintre cei infectați infectează, contaminează 80 până la 90% dintre toți pozitivii. Deci, este un model de tip focar”, a precizat dr. Dorel Săndesc, potrivit PRESSALERT.
Referitor la ieșirea publică a lui Dan Bittman, Săndesc a catalogat-o a fi „jenantă”.
„Domnilor intelectuali, domnilor artiști, ieșiți din izolarea covid. Nu mai păstrați distanțarea socială față de acest subiect în sine, ci implicați-vă în mesaje. Intelectualii au fost mult mai implicați în luptele politice atât la noi, cât și în alte părți ale țării, dar mult mai puțin în transmiterea acestui mesaj. Ei sunt, prin excelență mult mai credibili decât autoritățile. Prin natura ei, autoritatea este sub marca unei lipse de încredere totală. De aceea, cred și acum că nu e târziu, războiul continuă, trebuie să ne adaptăm din mers. Chiar m-am gândi zilele astea. Poate e cazul ca și noi să le cerem asta, pentru că au marșat la anumite proiecte”, a mai spus președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat, vineri, peste 5000 de cazuri noi de COVID-19 în 24 de ore după efectuarea a peste 35.300 de teste. Numărul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-COV2 a ajuns la 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI. De asemenea, 82 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit. Cele mai multe cazuri de infectare au fost raportate la Bucureşti.