La Timișoara a fost instalat recent un containeri ATi, unde sunt tratați 6 pacienți. Medicul susține că spitalul suport COVID a intuit venirea valului și s-a pregătit.
Citește și: Avertismentul unui epidemiolog: Gripa şi COVID-19 nu se exclud una pe cealaltă. Unii le pot face simultan
”Am instalat recent un container ATI în curte, unde acum avem 6 pacienți cu COVID-19. Numărul maxim e de 12 paturi, la limită. Noi suntem spital suport COVID și am intuit că va veni valul, așa că am încercat să ne pregătim
Citește și: Şeful ATI România: „Când porţi mască, există o şansă mare să faci o formă uşoară sau asimptomatică”
Medicul susține că uneori riscul de contaminare este mult mai mare în secțiile non-COVID, deoarece personalul medical nu folosește echipamentul complet.
”Uneori, riscul de contaminare cu virusul, dacă lucrezi în secțiile non-COVID, este mai mare. Pentru că în secțiile COVID folosești echipamentul complet și toată atenția ta și a colegilor. Când ești în celelalte secții te protejezi, dar nu cu tot echipamentul. Plus că, omenește, ești mai puțin preocupat de risc și, prin urmare, poți fi mai neatent” , a declarat medicul pentru Libertatea.
Dorel Săndesc a vorbit și despre lucrurile mai puțin plăcute. Mai exact, despre fenomenul happy hypoxemia, momentul în care pacienții sunt fericiți, însă medicii știu că vor pierde lupta cu viața curând.
”În analize vedem că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil” Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de „happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ’89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical” , susține Dorel Săndesc.