Șeful bancherilor din România, îngrijorat de proiectul prin care băncile pot limita tranzacțiile la păcănele la 10% din salariu: „Ăsta e răspunsul la grijile pe care le avem astăzi?”

Șeful bancherilor din România este îngrijorat de proiectul prin care băncile pot să limiteze tranzacțiile la păcănele la numai 10% din salariu. Florin Dănescu arată că ar fi o împovărare suplimentară asupra sistemului bancar, și așa mai puțin profitabil decât cel din Europa.
Alina Costache
07 mart. 2025, 21:51
Șeful bancherilor din România, îngrijorat de proiectul prin care băncile pot limita tranzacțiile la păcănele la 10% din salariu: „Ăsta e răspunsul la grijile pe care le avem astăzi?”
Șeful bancherilor din România, îngrijorat de proiectul prin care băncile pot limita tranzacțiile la păcănele la 10% din salariu: „Ăsta e răspunsul la grijile pe care le avem astăzi?”

Șeful bancherilor din România, Florin Dănescu, director executiv al Asociației Române a Băncilor, s-a declarat total împotriva inițiativei de limitare a cheltuielilor românilor cu jocurile de noroc la 10% din salariu. Acesta consideră că inițiativa implică costuri suplimentare pentru sistemul bancar, care, și așa, nu este profitabil.

Șeful bancherilor din România nu vrea limitarea cheltuielilor la păcănele

„Băncile sunt obligate printr-o inițiativă legislativă să monitorizăm și să nu permitem plăți la păcănele mai mari de 10% din salariu. Deci, un Big Brother online. Ăsta e răspunsul la grijile pe care le avem astăzi? Încă un cost suplimentar pentru o industrie care nu se află deloc, așa cum se spune, în topul profitabilității”, a spus Florin Dănescu joi, la conferința „Anul Financiar 2025” organizată de Finmedia.

Citește și : Euro sau dolar, în ce e mai bine să-şi protejeze românii banii de devalorizarea accelerată. Când se renunţă la numerar!

Șeful bancherilor din România arată că problemele țării noastre sunt altele și că sunt mult mai mari. Acesta consideră că în țara noastră se discută prea mult de chestiuni mărunte, pe când ar trebui să ne îngrijoreze problemele mult mai mari.

„Am trecut din perspectiva nivelului de democrație în zona hibrid. Agențiile de rating au schimbat perspectiva României de la „stabil” la „negativ”. Nu e o deteriorare a ratingului, dar e un semnal că trebuie să ne schimbăm comportamentul. Sigur că e foarte greu, pentru că ar fi un punct de inflexiune, ceea ce e foarte greu și nici nu avem experiența asta”, spune Dănescu.

Sistemul bancar face profituri mai mici în țara noastră decât în Europa

România este, susține Florin Dănescu, o țară în care băncile nu fac foarte mari profituri, astfel că nu se impune împovărarea suplimentară a acestora.

Citește și : Decizie radicală, se favorizează plata cash în locul plăţilor electronice

„Suntem pe locul 24 din 24 după return on asset (rentabilitatea activelor, care se calculează împărțind venitul net la activele totale) și suntem pe locul al nouălea după return on equity (rentabilitatea capitalurilor proprii, care se calculează împărțind venitul net la capitalurile proprii ale acționarilor săi).

Pe scurt, avem niște active care-s pe locul întâi în România în sumă absolută. Avem capitalul care e pe locul 5, circa 13 miliarde de euro. Și mai avem profitul care e pe locul 7 ca sumă absolută. Adică, eforturile sunt mai mari decât efectele. Dar dacă se spune că industria bancară are un profit nesimțit, înseamnă că în celelalte industrii e un profit gigantesc”, spune directorul ARB.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Spălătoriile auto sunt în continuare o mină de aur! afacerea clasică, dar profitabilă indiferent de orașul în care trăiești
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Românii riscă amenzi uriașe. Totul se trage de la rețelele de socializare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă