Comisar şef Traian Berbeceanu este urmărit penal de către DIICOT sub aspectul acuzaţiei de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii, potrivit Agerpres.
Ofiţerul a fost audiat la sediul DIICOT Alba Iulia timp de mai multe ore, unde a fost adus de mascaţi miercuri, după ce procurorii au percheziţionat apartamentul în care acesta locuieşte în Deva, precum şi casa părintească din localitatea hunedoreană Şoimuş.
CITEŞTE ŞI: Viceprimarul Devei, vizat în dosarul de evaziune în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia
Berbeceanu a declarat că ştie cine se află în spatele a ceea ce el a numit „cea mai mare mârşăvie”, comisarul-şef susţinând că atât el, cât şi poliţiştii pe care-i coordonează sunt corecţi şi cinstiţi.
„Nu pot să vă spun foarte multe acum decât că asistaţi la cea mai mare mârşăvie din cariera voastră. Vreau să fiţi convinşi, şi voi şi privitorii sau cititorii voştri, că şi eu, şi poliţiştii mei suntem extrem de corecţi şi de cinstiţi”, a declarat Berbeceanu presei, acesta menţionând că „asta este când te lupţi cu crima organizată”.
Întrebat dacă ştie cine s-ar afla în spatele unei eventuale înscenări, comisarul şef a răspuns: „Nu bănuiesc. Ştiu”.
Berbeceanu a adăugat că o să dea nume la timpul potrivit. La insistenţele jurnaliştilor, el a răspuns că cei care s-ar afla în spate sunt „posibil şi din mediul politic, şi din mediul de afaceri, din cei care ar trebui să apere legea”.
„O să vă dau mai multe nume la momentul potrivit”, a conchis acesta.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri, din actele şi lucrările dosarului rezultă că, în exercitarea funcţiei, cu intenţie, comisarul a ajutat învinuiţii prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către DIICOT sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale (percheziţii, audieri de martori etc.) sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia (atenţionări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon).
Totodată, comisarul şef al BCCO Alba Iulia, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării, nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat, potrivit DIICOT.
Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat.
În calitatea sa de şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu s-a remarcat prin contribuţia adusă în destructurarea şi anihilarea unor grupări infracţionale, unele deosebit de violente, din cele trei judeţe aflate în competenţa acestei structuri – Alba, Hunedoara şi Sibiu.
De-a lungul timpului, pe numele său au fost făcute, pentru prezumtive infracţiuni, de către inculpaţi din dosarele instrumentate zeci de plângeri penale, printre cele mai recente fiind cele ale unor persoane trimise în judecată în procesul unei grupări infracţionale specializate în săvârşirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, care a creat astfel un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Printre inculpaţii din acest dosar se află fostul şef al Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, locotenent-colonel Ioan Tarnu, şi un subcomisar de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Liviu Schiau.
Printre alte dosare instrumentate de către BCCO Alba Iulia din 2005, de când Berbeceanu se găseşte la conducerea acestei structuri, se află cele mediatizate sub denumirile „Hydra”, în Hunedoara, „Tâmplaru”, în Sibiu, „Singer”, în Alba, dar şi ale unor dosare de trafic şi consum de droguri, trafic cu ţigări, cămătărie, şantaj şi spălare de bani, proxenetism şi prostituţie, trafic de minori etc.
BCCO Alba Iulia, care numără în jur de 50 de ofiţeri şi subofiţeri, a ocupat anul trecut primul loc la nivel naţional în clasamentele privind lupta împotriva infracţionalităţii organizate. În 2007, în cadrul unei gale organizate de Poliţia Română, BCCO Alba Iulia şi Traian Berbeceanu au ocupat primul loc la secţiunea „Poliţistul anului”.