Curtea de Apel Bacău a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele a şapte poliţişti din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ, inclusiv pe cel al şefului structurii, comisarul-şef Viorel Andronic, sub acuzaţiile de luare de mită, dare de mită şi fals intelectual, pentru un număr total de 115 acte materiale.
Potrivit news.ro, magistraţii băcăuani au admis cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care i-a reţinut pe agenţii de la Biroul Rutier şi pe şeful lor în cursul serii de miercuri, după mai multe ore de audieri.
În aceeaşi cauză, alţi şapte agenţi ai aceluiaşi birou, acuzaţi de luare de mită, cu o singură excepţie în formă continuată, vor fi cercetaţi sub control judiciar de către procurorii anticorupţie.
Toţi cei 14 poliţişti sunt acuzaţi de DNA că ar fi modificat procesele verbale de constatare a unor contravenţii în trafic, în special depăşirea vitezei legale, în schimbul primirii unor sume de bani de la şoferi, cuprinse între 50 şi 400 de lei. Toate faptele de care sunt acuzaţi agenţii de poliţie şi şeful lor au fost comise în perioada 25 – 29 aprilie 2016, pe timpul desfăşurării unei activităţi de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză.
Vezi si: Senatorul Marius Isăilă, condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare. Decizia este definitivă
„În acest context, lucrătorii de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, au primit sume de bani cuprinse între 50 lei şi 400 lei de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Inculpaţii Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurenţiu, Covasan Dragomir – Loredan şi Berbec Ionuţ-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenţiei cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea în cuprinsul lor a unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecinţa reducerii amenzii. Pe 25 şi 29 aprilie 2016, inculpaţii Greaca Marius-Laurenţiu şi Neamţu Constantin au remis o parte din sumele de bani primite cu titlu de mită de la conducătorii auto verificaţi inculpatului către Andronic Viorel, în legătură cu atribuţiile acestuia de coordonare a activităţii Biroului Rutier şi controlul asupra agenţilor din cadrul biroului”, susţin procurorii DNA.
Decizia Curţii de Apel Bacău poate fi contestată la instanţa supremă.